"Strandloppor" är troligen inälvsmask

1:19 min

Solen verkar vara på väg tillbaka och i helgen var det många som tog årets första dopp. Lyssnare har hört av sig efter att de råkat ut bett från vad de kallar "strandloppor".

Men Anneli Carlander, mikrobiolog på Folkhälsomyndigheten, förklarar att det här inte handlar om loppor.

– Jag skulle säga att det är små små inälvsmaskar som egentligen ska finnas hos vissa sjöfåglar och sötvattensnäckor, men som av misstag angriper människan när vi badar. Och då orsakar klåda.

Angreppet kallas för badklåda och det ser ut som små röda myggbett på huden. Det här kan vara otrevligt, men det är ofarligt. Klådstillande eller antiallergiska medel kan lindra besvären men det finns inget sätt att skydda sig på förhand, och det går heller inte att se på en sjö att det finns den här typen av inälvsmaskar där.

Cerkarier, som de här inälvsmaskarna kallas, kan växa till rejält i sjöar där omständigheterna är gynnsamma och kan orsaka återkommande problem med badklåda där.

Och cerkarierna angriper ofta barn, säger Anneli Carlander.

– I sin livscykel är de beroende av de här sjöfåglarna eller snäckorna. Och snäckorna finns mest på det grunda vattnet och det kan göra att barn som har badat nära strandkanten kan vara hårdare angripna än vuxna som har badat längre ut.