Malmö

Svensk-greker oroas av utvecklingen

2:39 min

Svensk-greken Theoharis Papaladas har fått många samtal från familjen i Grekland under dagen efter att Grekland infört valutarestriktioner.

Greker inte får flytta pengar utomlands eller ta ut mer än 60 euro kontant per dag. Köerna ringlar långa utanför bankomaterna och de hårt prövade grekerna är oroade över den vändning bankkrisen har tagit.

– Min fru började gråta när hon såg nyheterna på tv. Det är synd om folk, alla dessa fattiga människor. Vi har aldrig tidigare haft hemlösa i Grekland och inte många arbetslösa. Nu finns det två miljoner arbetslösa som inte klarar sig ekonomiskt.

Theoharis Papaladas driver kebabrestaurang i Malmö och känner sig lika svensk som grekisk. Efter 10 år i Sverige flyttade han hem till Grekland 1994 och arbetade där i 17 år. Men när krisen bröt ut 2012 blev livet omöjligt att få ihop ekonomiskt. Främst för sönernas skull flyttade familjen tillbaka till Sverige. Kvar i Grekland finns släktingar och föräldrar. Hans pappa pensionerade sig 2011 med 14000 kr i pension i månaden - idag får han bara ut 9000 kr och tvingas spara på livets nödtorft.

– De får snåla på mat och mediciner, de går ingenstans och gör inget. De kan inte åka på semester. De synd om de äldre, som har jobbat så hårt så många år och nu inte får njuta någonting.

Han skickar pengar hem regelbundet. Förra året tvingades hans mamma göra en operation, som hon fick betala helt ur egen ficka. Han är trött på bilden av greker målas upp som lata, som det svarta fåret i Europa. Han hänvisar till en europeisk undersökning som visade att greker arbetade flest timmar i veckan i Europa. Samtidigt menar han att det fanns för många som utnyttjade systemet tidigare.

– Det fanns dem som blev förtidspensionärer och tyckte att de lyckats lura staten, men egentligen lurade de sig själva och sina barn som får betala av alla skulder idag.

Theoharis Papaladas älskar Grekland. Han menar att landet egentligen har allt - sol, skönhet och öppna människor som arbetar hårt. I Malmö sitter han och hans grekiska vänner ofta på restaurangen och diskuterar vad som är bäst för landet, att Europa fortsätter att pumpa in pengar eller inte.

– En del tycker krisen är politikernas fel, en del att det är grekernas fel. Men det hjälper inte att diskutera vems fel det är. Alla gjorde fel men nu måste vi se framåt, vi måste kunna se en framtid.