
Tyskland berett på nya förhandlingar
Tyskland, som är Greklands största långivare med stort inflytande inom EU, är öppet för nya förhandlingar mellan EU och Grekland efter den kommande folkomröstningen på söndag - om det blir ett ja i den.
Det var budskapet efter ett krismöte med samtliga de tyska partiledarna i dag. Förbundskansler Angela Merkel betonade dock att Eurozonen i dag står betydligt bättre rustad mot en så kallad Grexit än tidigare.
– Vi ser i dag att Europa reagerar mycket mer robust än vad som hade varit fallet för 4-5 år sedan.
Det var det första Angela Merkel sa efter dagens krismöte i Berlin.
Hon syftade förstås på att marknadsreaktionerna i dag inte hade blivit så kraftiga som en del bedömare befarade efter de avbrutna Greklandsförhandlingarna i helgen.
Budskapet från den tyska förbundskanslern var därmed tydligt i riktning Grekland, Eurozonen kommer fortsätta vara stark även om Grekland skulle lämna den.
Med andra ord signalerade hon i riktning Grekland, hota inte med Grexit, det kommer inte hjälpa.
Den tyska regeringen försöker alltså sända budskapet till den grekiska regeringen att den kommer att förhandla hårt - även om risken är att Grekland behöver lämna Eurozonen.
Hur reaktionerna skulle bli på marknaden om Grekland verkligen skulle lämna euron vet förstås ingen. Merkels uttalandet är en del av förhandlingsspelet som pågår.
Men hennes ambition är alltså fortfarande att Grekland ska vara kvar i Eurozonen. Merkel har öppnat upp för nya förhandlingar mellan EU och Grekland.
– Skulle den grekiska regeringen efter folkomröstningen på söndag till exempel, be om nya förhandlingar så skulle vi inte säga nej till det, sa Angela Merkel.
Den tyska hållningen är att se till att den grekiska folkomröstningen verkligen ska kunna hållas på söndag, detta trots att det andra nödlåneprogrammet löper ut imorgon och Grekland har en stor skuld att betala till IMF imorgon.
Sedan hoppas man på ett starkt ja i den och Merkels vicekansler, socialdemokraternas ledare i Tyskland Sigmar Gabriel, inskärpte hur den tyska regeringen kommer se på folkomröstningen oavsett vilken fråga som ställs i den.
– Den handlar i grunden om ett ja eller nej till att stanna i Eurozonen, sa Sigmar Gabriel.
Att uttala sig i hur andra länder ska rösta i en folkomröstningen är dock diplomatiskt mycket känsligt. Merkel sa snabbt att den tyska regeringen förstås inte försöker tala om för grekerna hur de ska rösta eller utöva påtryckningar.
– Jag ser fortfarande Grekland som en vän och som medlem i Euron och EU och för vänner måste man kunna berätta om vilka konsekvenser saker och ting har, sa Merkel.
Den tyska regeringen fick skarp kritik för sin Greklandspolitik av de tyska oppositionspartierna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Miljöpartiet kräver ett extrainsatt EU-krismöte för Grekland.