Kommentar: Lööf skickar hälsning till Alliansen i revanschlystet tal

17 min

Annie Lööf fick i år inleda Almedalsveckan och gjorde så med ett mycket frihetligt och maktlystet tal enligt våra kommentatorer.

– Hon försöker ta revansch för 2012. Då beskrev hon Alliansen som ett trött äktenskap och ville ha en nystart. Hon bjöd in till Maramö, ett möte som blev en flopp. Nu gör hon det här igen, men hennes eget läge är ett helt annat. Hon har Alliansens högsta förtroendesiffror och rider på en viss framgångsvåg. Hon återkommer till det här i en starkare position, kommenterar Ekots Fredrik Furtenbach.

– Hon var maktlysten, påminner om en tidig Fredrik Reinfeldt. Hon pratade mycket om staten, om vad staten inte bör vara. ”Det är våra pengar inte statens pengar”, sa hon och jag tror det var det mest statsfientliga tal jag hört på många år. Det var ideologiskt och man kan få känslan av att hon vill ta täten i Alliansbygget, kommenterar Anna-Clara Bratt från tidskriften Feministiskt perspektiv.

– Jag upplevde att hon tryckte mycket på liberal kontinuitet. Det har varit mycket prat om att Centerpartiet varit otydligt och det har berott på att man inte riktigt kopplat samman de liberala grundvärderingarna med centerrörelsen, kommenterar Martina Jarminder, oberoende centerpartistiska Skånska dagbladet.

– Det var ett väldigt frihetligt tal även för att vara Centerpartiet och det tror jag är adresserat till de andra Allianspartierna, att C har vissa värderingar som de historiskt haft och som de vill fortsätta upprätthålla snarare än att närma sig mitten, kommenterar Jarminder.