Yazidier utsatta för IS terror

2:06 min

Många ur minoriteten yazidier som varit fångar hos terrorrörelsen IS lider av både svåra fysiska och psykiska åkommor. 200 000 tvingades fly när IS attackerade yazidiska samhällen i fjol, flera tusen människor har dödats, kvinnor hålls och säljs som sexslavar och många hålls fortfarande fångna.

Ekots utsände Johan-Mathias Sommarström har besökt yazidier i kurdiska norra Irak.

– Det är så svårt och jag kan inte göra någonting, jag hoppas få veta nåt snart och se dem, säger Shira, som saknar sin tvåårige son och sin man.

Både hennes man och hennes tvåårige son har varit borta sedan i augusti, Shira säger att mannen och sonen hålls tillsammans och hon väntar på att de ska höra av sig, som många andra fångar har gjort. Men en medarbetare i flyktinglägret berättar efter intervjun att båda är döda.

Hon säger att det är vanligt att släktingar klamrar fast vid hoppet fast de vet att det är ute och nya flyktingar som kommer kan säga att de sett släktingarna, för att de menar väl, fast de egentligen inte gjort det.

I lägret i bergen mellan Dohuk och Zakho i norra irakiska Kurdistan bor mer än 6 300 flyktingar, bara en bråkdel av alla som flydde. Alla har förlorat någon nära, flera barn är föräldralösa. De flesta flydde över bergen, där de var strandsatta i hettan i flera dagar. De som försökte fly men inte hann dödades.

11-årga Raida berättar hur hon såg döda barn på berget:

– Det fanns inget att äta eller dricka och jag såg flera barn som dog på grund av törst på berget.

Hennes ett år yngre syster Selma berättar att också de saknar familjemedlemmar.

– Min farbror och hans dotter och deras familj fångades, de är fortfarande fångar.

Systrarna tvingades lämna sitt hem utan några som helst ägodelar, nu bor de i ett läger och delar en sorg.

– Det är tråkigt i lägret och jag tänker hela tiden på de som kidnappats, särskilt på barnen och kvinnorna. Jag vill verkligen att de ska få komma hem till sina familjer igen.