Ukraina hotar stoppa lånebetalningar

1:48 min

Det är inte bara Grekland som har problem med sina långivare - också Ukraina har stora svårigheter att klara av sina utländska lån. I dag ska Ukraina och landets privata långivare mötas för förhandlingar i Washington.

Om det inte blir någon uppgörelse så hotar den ukrainska regeringen med att omedelbart inställa betalningarna.

Kievbon Stanislav tar ändå lätt på hotet.

– Jag tror inte att de vanliga människornas standard kommer att drabbas, det gäller statens pengar, säger Stanislav, en före detta soldat som står och samlar in pengar till en frivilligbataljon som deltar i kriget i öster.

Men de flesta ekonomer skulle ändå säga att Ukrainas ekonomiska läge är väldigt prekärt med stora utlandslån som man inte har råd att betala tillbaka utan hjälp.

Internationella valutafonden och andra har ändå lovat Kiev nödhjälp på 40 miljarder dollar - där ingår dock att privata lånegivare ska skriva ner sina krav med 15 miljarder dollar - och det är här det har kärvat till sig. I tre månader har en grupp långivare med ett amerikanskt företag i spetsen förhandlat med regeringen men hittills utan resultat.

I dag ska de två sidorna mötas i Washington och Ukraina har hotat med att om man inte hittar en lösning så kommer man att stoppa alla betalningar direkt.

Det uttalandet har slagit ner som en bomb eftersom alla utgått ifrån att Ukraina under alla omständigheter skulle klara av sina betalningar över sommaren trots den mycket dystra ekonomiska utvecklingen, i år kommer Ukrainas ekonomi att krympa med nästan 10 procent, inte minst som ett resultat av kriget i östra Ukraina och den ryska annekteringen av Krim.

Kievbon Dmitrij tror dock att Ukraina ändå har en chans att klara sig - om bara landet får stöd på olika vis från väst.