Helsingborg

Många nya jobb för SFI-elever i hotellbranschen

3:03 min

Det är en lyckad metod att kombinera Svenska för invandrare (SFI) med en traineeutbildning på hotell. Det visar en satsning som Hotellgruppen i Helsingborg, Helsingborgs stad och utbildningsföretaget Merit gjort. Av de tolv studenter som genomfört utbildningen under våren har nio fått någon form av jobb.

– Deltagarna har utvecklats fantastiskt mycket. Både språkligt och när det gäller arbetsinsatsen på hotellen, säger Veronika Persson som är teamledare på Merit. Det var några som fick anställning ganska tidigt men sen stod det stilla. Men de här sista veckorna har det rasslat till ordentligt.

Några har fått städjobb, några har fått jobb i kök och några som vaktmästare på längre eller kortare tid.

Hotell Horisont i Helsingborg har ordnat sommarjobb åt två praktikanter. Och hotellchefen Linda Paulsson är positiv till upplägget med att blanda svenskundervisning och praktik.

– De här deltagarna som har varit här hos oss de tar för sig så mycket och visar vad de kan och de vill. Så det är inte svårt att vara positiv.

Shagwan Kajo har fått jobb i köket och Modou Wadda som vaktmästare på Hotell Horisont och båda är mycket nöjda med utbildningen. De har lärt sig hur jobbet går till på hotellet och samtidigt har de lärt sig bättre svenska.

Moderatpolitikern Anna Jähnke som är ordförande i Arbetsmarknadsnämnden i Helsingborg är också nöjd med resultatet och det är redan klart att det blir en ny likadan utbildning i höst.

Men hon vill också jobba för att man ska prova samma upplägg i andra branscher.

– Det skulle kunna vara inom handel eller vården, säger hon. Jag tror det är jätteviktigt att man inte bara riktar in sig på en sorts bransch. Människor är olika.