Umeå

Lokalt motstånd när Athena Omsorg kom till byn

1:29 min

De förra anställda vid hemtjänsten i den lilla orten Skattungbyn i Dalarna är kritiska till det nyinflyttade vårdföretaget Athena Omsorg från Umeå.

I maj i år vann Athena Omsorg den kommunala upphandlingen av hemtjänsten för 15 brukare i orten Skattungbyn, strax nordöst om Orsa. Knappt tio anställda vid den ekonomiska föreningen Skattungeservice skulle få ny anställning på Athena Omsorg men några dagar innan övergången meddelade de att de vägrade.

– Känslan var tomhet och frånvaro, säger Birgitta Nygren som tidigare var anställd på Skattungeservice.

– När man kommer kvart i tio kvällen innan och lokalen är tom och det finns inte en skylt på dörren, ingen dator inga möbler och ingenting. Det är så det har känts hela tiden, tomhet och frånvaro, oro och stress.

Med några dagar kvar fick Athena Omsorg snabbt rekrytera ny personal och säkra upp med tillrest personal från Umeå. Den första veckan beskrivs av anhöriga till brukare och företaget själv som struligt. Flera klagomål skrevs under den här perioden. Samtidigt överklagade Skattungeservice upphandlingen i två instanser men fick inget gehör.

Lena Sandlin Lundberg är verksamhetsansvarig för Athena Omsorg och hon medger att det var struligt men ställer sig frågande till den övriga kritiken.

– Jag ser det som ett uttryck för besvikelse över att man förlorade upphandlingen. Jag kan ha förståelse för att man som människa fungerar så men det har inte varit bra med den oro som de har spridit i byn och för våra kunder och brukare för det har naturligtvis skapat oro hos dem också, säger Lena Sandlin Lundberg.