Ny konserthuschef vill satsa på nya målgrupper

1:34 min

Örjan Hans-Ers, ny chef för Gävle Konserthus och Symfoniorkester, vill satsa på nya målgrupper med fokus på barn och unga.

Nu är det klart att det blir Örjan Hans-Ers som blir ny chef för Gävle Konserthus och Symfoniorkester. Han är glad för förtroendet och tror att han, bland annat med sin kunskap om regionen, har bra förutsättningar för jobbet.

– Jag har levt och verkat här ganska länge och jag har också funnits i musikvärlden under hela min karriär. Det lite för tidigt att i dag peka ut färdriktning redan här och nu för framtiden, men jag tror jag har bra på fötterna för vad som förväntas av mig framåt, säger Örjan Hans-Ers.

Han är i dag orkesterchef och biträdande konserthuschef för Gävle symfoniorkester och har tidigare även varit musiklärare på kulturskolan i Bollnäs och biträdande rektor på Bollnäs folkhögskola. Han berättar att det nya jobbet skiljer sig på många vis.

– Mina tidigare tjänster har varit det man brukar kalla för mellanchef och nu stiger jag upp en nivå här nu. Mitt fokus har ju varit orkestern och personal och budgetfrågor runt specifikt orkestern och nu blir det ett övergripande ansvar för hela konserthusets verksamhet, så det blir ett annat sätt att jobba och ett annat ansvarsområde.

Chefsuppdraget innebär bland annat att fortsätta arbetet med att utveckla med andra verksamheter för att nå nya målgrupper, med stort fokus på barn och unga. Orkestern har till exempel samverkat med Kulturskolan i Bollnäs, där elever fått vara med i något stycke i en konsert.

Örjan Hans-Ers menar att konserthuset och orkesterns roll i hela regionen är en viktig fråga framöver. Han kommer därför att vidareutveckla samarbetet med kommunerna i regionen.

– Jag tror det är jätteviktigt att ett konserthus finns för hela regionen och hela dess verksamhet. Att vi kan fungera som en viktig del i samverkan med kulturskolor, med barn och ungdom i hela vår region. Och som residensstad så har vi också ett ansvar för kulturlivet utanför Gävles gränser.

Örjan Hans-Ers börjar den första september i år och efterträder Beryl Lunder, som i stället blir chef för Örebro konserthus.