Jönköpings län

Det ljusnar för husföretagen

1:49 min

Efter år av nedgång, så har det vänt rejält uppåt igen. Nu nyanställer husföretagen för att hinna med.

Man har skrivit upp prognosen från branschorganisationens håll, en gång per månad i princip, och här pratar man om en ökning på uppemot 50 procent. Vår orderingång hittills i år har ökat med nästan 100 procent, så vi känner absolut av att konjunkturen är positiv.

Det går bra för husföretagen igen. Antalet småhusbeställningar ökar kraftigt, något som Hjältevadshus märker av. Hjältevadshus nyanställer nu nämligen nästan 50 personer för att klara av den kraftiga ökningen.

– Vi håller på att bygga om fabriken, vi gör den största investeringen i fabriken sedan 1982 för att kunna ta hand om den volymen som vi räknar med framöver. Det innebär också fler anställningar, säger Pontus Eklind som är VD på Hjältevadshus.

Den kraftiga konjunkturökningen och beställningarna på småhus känns av hos länets husbyggare. Prognosen pekar, enligt Gustaf Edgren på TMF, på att 9 500 nya småhus kommer byggas i år, vilket är en ökning på över 50 procent. Men han ser också att ökningen kommer fortsätta de kommande åren.

– Det är det uppdämda behovet och konjunkturen som orsakar det ökande byggandet. Det är en kanonsiffra och är oerhört glädjande att det har nått upp till de här nivåerna. För ett par år sedan såg det omöjligt ut, men det är en mycket glädjande utveckling, säger Gustaf Edgren.

Detta är även något som bekräftas av Myresjöhus VD, Joakim Henriksson.
– Vi har sista tiden en 30-procentig ökning på orderingångar och sista året har vi faktiskt nyanställt 100 personer. Vi tror också att marknaden kommer hålla i sig ett par år till så som det ser ut, säger Joakim Henriksson.