Sametinget

Östersund erbjuder guldlägen för sametingets parlamentsbyggnad

2:18 min

Östersund sällar sig till de orter som vill platsen för sametingets nya parlamentsbyggnad.

Östersunds kommun erbjuder enligt sin invit attraktiva platser för byggnaden, men en attraktiv tomt är inte allt, menar sametingets talman Stefan Mikaelsson.

- Jag hoppas att man visar intresset mer än att bara erbjuda en lämplig tomt. För min del är allt bättre än Kiruna centrum i gruvbyn så, säger Stefan Mikaelsson.

Det har varit en långdragen process att besluta var en eventuell parlamentsbyggnad ska ligga. Än så länge finns det ingen finansiering från regeringens sida, så just nu är det snarare en viljeinriktning som ligger på Sametingets styrelses bord.

Eftersom det tog så lång tid att få till något beslut om en plats i Kiruna, väcktes förhoppningar i orterna Arjeplog, Arvidsjaur, Malå, Jokkmokk, Karesuando och Östersund.

Bland annat lockar Östersunds kommun med myndigheter som Naturvårdsverket och Tillväxtverket, bra kommunikationer till maktens centrum och en attraktiv plats.

- Vi tycker naturligtvis att en sån här parlamentsbyggnad den förtjänar också en bra plats. Och då har vi dels uppe på Östberget med vidunderlig utsikt över både fjäll och sjö, säger Östersunds kommunalråd Ann-Sofie Andersson.

Vad skulle en sån här parlamentsbyggnad betyda för sydsamiskt område tror du?

- Jag tror att det skulle befästa hur viktig samerna som ursprungsbefolkning är i vårt län, säger Ann-Sofie Andersson.

Stefan Mikaelsson, Sametingets talman tror inte att andra orter än Kiruna är en omöjlighet, även om Sametingets styrelse i april ställt sig positiv till en plats med utsikt över den nya framväxande staden.

- Man har ju själv fört upp det här ärendet till plenum och man är väl less att vänta på en stillasittande kommun som Kiruna, så tolkar jag det.

Men tror du att andra alternativ övervägs än Kiruna?

- Eftersom man beslutat att man ska bereda det här ärendet så tror jag det.

Var skulle du vilja se en parlamentsbyggnad?

- Det är inte så viktigt exakt var det blir, gärna att man är förhållandevis ekologisk och miljövänlig kommun, kanske rent av nära naturen, det är viktigt, säger Stefan Mikaelsson.