Busch Thor öppnar för gratis p-medel för unga

1:05 min

Den nytillträdda partiledaren Ebba Busch Thor sa på P1-morgons scen i Almedalen att hon avser att delta i Prideveckan - men inte gå i paraden. Hon öppnade även för att följa Norrbottens exempel när det gäller preventivmedel.

Gratis preventilmedel för unga kvinnor, vad tycker du om det?

– Det är inte något som per automatik gör att man använder preventivmedel. Norrbottens landsting tror jag det är, har haft en positiv effekt där antalet oönskade graviditeter och aborter till följd utav det har minskat, och det har jag en öppenhet för att se över, säger Ebba Busch Thor i P1-morgon.

Kristdemokraternas nyvalda partiledare Ebba Busch Thor vill ju ha en nollvison för aborter i Sverige, och lyfter fram vikten av förebyggande arbete. Hon säger bland annat att hon vill titta på frågan om gratis preventivmedel för unga kan vara ett sätt få ned antalet aborter.

Sedan det infördes i Norrbotten 2012 har aborterna i länet halverats.

I ett soligt Visby var det dags för kd-ledaren Ebba Busch Thor att frågas ut om partiets politik. Partiledaren, som fick sitt första barn i maj, beskrev sin nya föräldratillvaro som en härlig tid med mer kärlek och mindre sömn.

Men hon uttryckte också en stor oro för en ökad splittring i det svenska samhället på grund av bristande integration.

– Vi ser många som inte välkomnas i samhällsgemenskapen på flera orter i Sverige. När arbetslösheten växer drabbar det både enskilda, familjer och barn.

– Vi har inte tagit debatten om problemen. Vi får inte rygga för diskussionen för att få en bättre integrationsprocess. Till exempel genom ett annat slags bostadsbyggande, där man blandar olika boendeformer för att undvika segregation, sa Busch Thor.

Partiledaren fick frågan om Prideveckan i Stockholm, där tidigare partiledaren Göran Hägglund inte velat delta. Hon visade en något mer öppen hållning än sin föregångare.

– Jag går inte i tåget, men jag finns på plats. Det är viktigt att partiet är på plats och vill verka för att alla, oavsett vilken grupp man tillhör, ska känna sig trygga i Sverige, säger Busch Thor.

I kväll kl 19 håller Ebba Busch Thor sitt tal i Almedalen. Det ska handla om globaliseringen, digitaliseringen och den ökande invandringen, men också om kd:s förslag att göra undantag från turordningsreglerna i LAS för upp till fyra personer, oavsett hur stort företaget är. 

Talet direktsänds i P1.