Öppnar för gratis p-piller

2:36 min

Bättre integration, förändrat bostadsbyggande och nollvision för aborter – det var KD-ledaren Ebba Busch Thors budskap när partiets dag i Almedalen inleddes i dag.

I ett soligt Visby var det idag KD-ledaren Ebba Busch Thors tur att frågas ut om partiets politik. Partiledaren, som fick sitt första barn i maj, beskrev sin nya föräldratillvaro som en härlig tid med mer kärlek och mindre sömn.

Men hon uttryckte också en stor oro för en ökad splittring i det svenska samhället på grund av bristande integration.

– Vi ser många som inte välkomnas i samhällsgemenskapen på flera orter i Sverige. När arbetslösheten växer drabbar det både enskilda, familjer och barn.

– Även om ett mångkulturellt synsätt berikar Sverige måste grundläggande värden som frihet, demokrati och mänskliga rättigheter vara något som gäller alla, sa Ebba Busch Thor. 

Samtidigt var hon självkritisk.

– Vi har inte tagit debatten om problemen. Vi får inte rygga för diskussionen för att få en bättre integrationsprocess. Till exempel genom ett annat slags bostadsbyggande, där man blandar olika boendeformer för att undvika segregation, sa Busch Thor.

Hon fick också frågan om hur partiets nollvision för aborter ska kunna uppfyllas.

KD-ledaren framhöll att det är en ambition som handlar om att arbeta mer förebyggande, till exempel för att identifiera vilka sociala och ekonomiska hinder som finns för att kvinnor ska kunna fullfölja en graviditet. Och hon sa sig vara beredd att diskutera förslag om gratis preventivmedel, och att arbeta mer förebyggande, men att det inte var aktuellt att inskränka aborträtten.

Vid Prideveckan i augusti kommer KD-ledaren att delta, men utan att gå med i demonstrationståget.

– Jag går inte i tåget, men jag finns på plats. Det är viktigt att partiet är på plats, och vill verka för att alla oavsett vilken grupp man tillhör ska känna sig trygga i Sverige.

Ikväll kl 19 håller Ebba Busch Thor sitt tal i Almedalen. Det ska handla om globaliseringen, digitaliseringen och den ökande invandringen men också om KD:s förslag att göra undantag från turordningsreglerna i LAS för upp till fyra personer, oavsett hur stort företaget är. Talet direktsänds i P1.