STUDIO ETT TISDAG 30 JUNI

Lönar det sig att utmana EU?

23 min

Vad rör sig i huvudet på premiärminister Alexis Tspiras och ska han ses som populist eller hjälte i sin kamp mot EU? Hör Susanne Palme, Ekots EU-reporter, Kenneth Hermele, lektor på instituionen för globala studier vid Göteborgs universitet, Dimitrios Karkamanis, nationalekonom och statsvetare och Theodor Kalifatides, författare.

Många av världens mest framstående intellektuella har engagerat sig i Grekland och EU. En av de är nobelpristagaren i ekonomi Joseph Stiglitz, professor vid Colombia University i New York. Hör honom här

Greklands öde har naturligtvis engagerat hela landet, från demonstranten på gatan till universitetsprofessorerna. Hör Theodor Couloumbis, professor emeritus i internationella relationer vid Aténs universitet

I dag är deadline för skuldåterbetalningarna men den grekiske finansministern har bekräftat att man inte kommer betala.

Vad innebär det att Grekland inte betalar tillbaka skulderna idag?
– Inga omedelbara konsekvenser, men det som är allvarligt nu för Grekland är att stödprogrammet nu löper ut vid midnatt. Då står de på bar backe, säger Susanne Palme, Ekots EU reporter.

Under dagen har det gjorts en rad utspel från Greklands håll och nyss kom besked om att landet nu begär ett helt nytt stödpaket från EU.

– De vill ha pengar från EU:s räddningsfond som ska löpa under två år och under den tiden ska man omförhandla den grekiska stadsskulden, som ligger på över 300 miljarder euro. Ännu har det inte kommit några reaktioner på det här.

Premiärminister Alexis Tspiras ska ha talat över telefon med EU-kommunionens ordförande Jean-Claude Juncker sedan i går och Junker har åter igen pekat på EU:s slutbud. Men att ta det, skulle innebära att Tspiras måste argumentera för ett ”ja” i folkomröstningen på söndag. Det fördelaktiga för Grekland vore dock att EU säger sig beredda att ta upp frågan om skuldlättnader till förhandling redan i oktober.

Är det en ljusning vi ser?
– Jag vet inte hur man förväntas tolka det här utspelet. Samtidigt har det kommit besked om att folkomröstningen kan ställas in om man gör upp med långivarna, men det är bara rykten än så länge, säger Susanne Palme.