Därför får vi en extra sekund i natt

5:28 min

I natt vid tvåtiden kommer en så kallade skottsekund läggas till. Kenneth Jaldehag, ansvarig för mätning av tid, berättar för P4 Jönköping varför det sker.

En sekund är kanske inte en betydande del av en människas vardag. Att läsa föregående mening tog dig säkert två sekunder och man kan konstatera att du redan har slösat din extra sekund genom att läsa detta.

Men likväl finns den där extrasekunden där. Kenneth Jaldehag, tekniskt ansvarig för mätning av tid på Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, utvecklar varför man lägger till den här sekunden och det stora motståndet mot den.

– Minst ett halvår innan får vi reda på att vi lägga till en sekund på vår tidsskala, eller dra bort. Alltid har det varit att man lagt till men man kan även dra bort om det skulle behövas, säger han.

Anledningen till fenomenet är för att jorden inte alltid snurrar i en jämn takt. Större jordbävningar och mängden is som smälter vid polerna kan påverka hastigheten. Behovet av att införa den här extrasekunden började existera vid atomurens intåg. Då blev uren plötsligt mer exakta än jordklotet, och av den anledningen kommer en extrasekund att tillkomma ungefär var 18:e månad.

Det varierar beroende på hur jorden behagar rotera. Man vet inte riktigt i förväg när man behöver inför en skottsekund.

Flera länder har dock varit emot den här extrasekunden då den ställer till det rejält för många IT-system runt om i världen. Ett av länderna är USA och de har jobbat länge för att låta tiden rinna iväg och inte justera den så att den blir rätt.

– En del system kan krascha och det har vi sett tidigare år, säger Jaldehag och fortsätter:

– På något sätt måste man ta hand om den här skillnaden som man har då. På lång sikt kommer det märkas, säger Kenneth Jaldehag,

Hur ska du använda din extrasekund om du inte redan använt den? Kommentera nedan!