Sametinget

Sametingets ungdomsråd hoppas på en högre status

1:48 min

Sametingets ungdomsråd som vill ha mer att säga till om, har skickat sin handlingsplan till Sametinget och de samiska riksorganisationerna. Handlingsplanen innehåller olika förslag som ska gynna samiska ungdomar.

Oscar Sedholm, Jakt- och fiskesamerna är ordförande för Sametingets ungdomsråd och han menar att samisk ungdomspolitik måste få en större betydelse.

- Vi tror att det kommer betyda väldigt mycket för att vi har varit ganska osynliga och om vi får igenom det här dokumentet så kommer det innebära att vi bland annat får en tydligare rådgivande funktion gentemot Sametinget. Det vill säga att i frågor som berör ungdomar ska vi tillfrågas om vilken syn vi har det som ungdomsråd. Vi kommer få en mycket tydligare roll och förhoppningsvis en högre status.

Den 8 juni skickade Sametingets ungdomsråd sin handlingsplan på remiss till Sametingspartierna och de samiska riksorganisationerna. Remisstiden är till och med 11 augusti. I handlingsplanen ingår förslag som bland annat handlar om att de ska arbeta aktivt för att sprida kunskap till samiska ungdomar om politik och att samisk ungdom ska ha mer inflytande och medbestämmande i Sametinget och i svensk politik. 

Visionen just nu är att stärka och tydliggöra ungdomsrådets position i Sametinget, något som ordförande Oscar Sedholm tycker är viktigt.

- Ungdomsrådet har varit väldigt osynligt sedan det grundades och det är många som har ställt sig frågan, inte bara vi i ungdomsrådet, vilken roll ska ungdomsrådet ha. Vi har sagt att vi vill att ungdomsrådet ska gynna samiska ungdomar genom att öka samiska ungdomars inflytande i svensk politik och samisk politik, säger Oscar Sedholm. 

- Genom att se till att slussa in samiska ungdomar i Sametinget i en större grad och engagera partierna att få in ungdomar och se till att ungdomar tar och blir upptagna i den samiska röstlängden och får möjlighet att rösta, säger Oscar Sedholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio