Jöns Appelros var med på flottans första världsomsegling

9:36 min

Båtsman Jöns Appelros från Holje i Olofström mönstrade 1851 på örlogsfartyget fregatten Eugeni för Sveriges första världsomsegling.

Året är 1851 och svenska flottan har bestämt att ska skicka ut ett skepp för att göra Sveriges första världsomsegling. Det blir örlogsfartyget fregatten Eugeni som får uppdraget och 340 personer går ombord på skeppet. En av dem är båtsman Jöns Appelros från Holje i Olofström.

Honolulu
Bakgrunden till att fartyget skickas ut är för att Sveriges handel med andra länder ökat så mycket att kungen bestämmer att ett fartyg ska ut för att kontrollera att de svenska konsulerna runtom i världen sköter sina jobb. Och så ska man skydda sin handels farvatten och även hitta nya länder att handla med.

Man seglade jorden runt, bland annat till Portsmouth, Madeira, Buenos Aires, Honolulu, San Fransisco, Savage Islands, Australien och Kina.

Mörkbrun bok
Med på den två år långa världsomseglingen finns många blekingar eftersom Eugeni utgår från Karlskrona och en av dem var Jöns Appelros.

Han skriver under resan ner sina upplevelser i dagbok, en liten mörkbrun bok med nötta hörn. Med snirklig handstil berättar han om sjörövare och kannibaler som de möter. En dagbok som fortfarande finns kvar.

Den är nu i Olofströmsbon AnnMarie Appelros ägor, Jöns Appelros var hennes mans farfar. Och hon är glad över att boken finns kvar:

– Det är väldigt roligt att mina barn får ha en sådan bakgrund, en sådan man som fick vara med om så mycket på den tiden.