Kall och blöt försommar oroar lantbrukare

1:27 min

Den kalla och blöta försommaren har lett till att sådden av grödor är historiskt försenad.

– Alltså vårbruket var ju väldigt försenat, vi var ju färdiga här för en vecka sedan ungefär. Det får ju sommaren utvisa. Om det nu blir lite värme så kanske det kommer fram så vi kan tröska det till hösten.

Mats Karlsson har precis börjat bärga det ensilage som ska bli hö åt hans kor i vinter. Han har varit lantbrukare i Heden utanför Boden sedan -92, och han berättar att i år är vårbruket, alltså sådden av grödor, två till tre veckor försenat.

Och så ser det ut runt om i Norrbotten. Enligt Hushållningssällskapet har det inte inträffat i modern tid att vårbruket är så här sent.

Nu krävs en fin sommar och en fin höst för att kompensera för den kalla försommaren. Skulle sommaren blir för kort innebär det stora ekonomiska förluster för lantbrukarna, inte minst för dem som odlar korn, havre och och potatis.

Men Mats Karlsson säger att det här inte är det samtalsämne som dominerar i fikarummet.

– Det är ju bara en del av det. Förr var det ju vädret som var den stora orosfaktorn i det här, idag är det samhället och politikerna. Alltså jag är mjölkbonde och det är mjölkkris. För tillfället är det ju minus, hela vägen.