Skellefteå

Kommunala verksamheter i Skellefteå flyttar

1:29 min

Skelleftebuss, Räddningstjänsten och Tekniska kontoret kan flytta in i tomma industrilokaler på Hedensbyn.

För fyra månaders sedan köpte Skellefteås kommunala industrihusbolag, Polaris, en fastighet av företaget Wipro som tillverkar hydrauliska cylindrar. Industrifastigheten är på nästan 20 000 kvadratmeter och har i princip stått tom sedan Wipro flyttade hela sin tillverkning från Skellefteå för sex år sedan. Enligt kommunens planeringschef Lars Hedqvist var det tänkt att ett nytt företag skulle etablera sig i Skellefteå och flytta in i lokalerna.
– Den stora etablering som vi höll på med blev inte av och vi vill inte sitta med tomma lokaler en längre tid och ur det kom idén att vi flyttar på grejerna. Wiprolokalerna är väldigt stora och vi skulle kunna sammanföra liknande verksamheter, säger Lars Hedqvist.

Nu vill kommunen att Räddningstjänsten, Skelleftebuss och en av Tekniska kontorets anläggningar på Morön ska flytta in i de tomma lokalerna. Enligt räddningschef Mattias Hagelin påverkas inte insatstiderna nämnvärt av flytten från Solbacken men det krävs ett likvärdigt övningsfält. Även Skelleftebuss vd Andreas Olofsson är positiv till flytten.

Polaris betalade 18 miljoner för Wipros gamla fastighet och det verkar bli kommunala hyresgäster istället för nya företag och arbetstillfällen.
– Ja, det blev annorlunda i alla fall, men samtidigt är det ju så att de lokaler som man lämnar går ju använda till andra saker och de tomterna är ju mindre och lättare att hitta andra verksamheter till, säger Lars Hedqvist.