En interaktiv karta för rena stränder i Bohuslän

1:24 min

Kartan riktar sig till allmänheten och det går ut på att man flaggar för nedskräpade stränder i Bohuslän.

Kartan finns på nätet och man sätta tre olika typer av flaggor var man hittar skräp. Med en röd flagga meddelar man städbehov. Om man har städat en strand men behöver hjälp med att köra bort skräpet använder man en gul flagga. Den gröna flaggan betyder att man både har städat och slängt skräpet själv.

-- Kartan är till för att man ska kunna få in data på strandstädningen och en kommunikation mellan kommunen och allmänheten, att man hjälps åt med strandstädningen.

När man har rödflaggat för städbehov så är det antingen kommunen eller Västkuststiftelsen som kommer så snart de kan och gör rent.

Om man städar själv är det då viktigt att veta att man får plocka upp papper, glas och plast dock inte tång eftersom det inte anses vara skräp.

Med strandstädarkartan strävar man efter rena stränder men man vill även väcka uppmärksamhet kring problemet med skräp på Västkusten.

Förra sommaren fungerade kartan som ett pilotprojekt i Norra Bohuslän och enligt Jessica Lundqvist var mottagandet positivt.

-- Folk använde kartan. Det fanns ett intresse att hjälpa till med att rapportera stränderna som behövs städas. Det fanns även många som städade och rensade upp fint.

Till strandstädarkartan