Polis

Matilda anmälde våldtäkt - den åtalade friades

4:31 min

Att många våldtäktsbrott förblir ouppklarade är ett fortsatt problem. Jämtlands län är enligt statistiken bland de sämsta länen i Sverige att knyta brott till person. Det här enligt en rapport från stiftelsen Tryggare Sverige.

Matilda Sahlin polisanmälde att hon blev utsatt på en fest för några år sen, men den åtalade friades.

- På nåt sätt hamnade jag i en bil på parkeringen precis utanför huset samtidigt som folk stod utanför och rökte. Jag var full och somnade på något sätt. När jag vaknade upp blev jag våldtagen, säger hon.

Hon berättade för några poliser vad som hänt men ville först inte anmäla händelsen och sa inte namnet på personen, hon trodde inte det skulle leda någonstans och att processen skulle göras i onödan. Hon höll händelsen mest för sig själv. Månaderna efter händelsen var jobbiga.

- Första månaderna...mitt liv gick ut på att överleva mellan alla förhören.

Händelsen ledde till åtal, men den misstänkte mannen, som Matilda Sahlin träffat på den där festen, friades. I domen går att läsa om en bristfällig utredning och att berättelsen från henne inte är tillförlitlig, därav ogillades åtalet.

- Jag tappade tron på allting. Jag insåg att jag hade gjort det här i onödan, såhär ska det inte gå till. Det är bra att de har sin a regler så att inte folk blir oskyldigt dömda, men det är alldeles för svårt att få våldtäktsmän dömda i dag tycker jag. Jag hoppas inte det blir såhär för fler, säger hon.