Thomas Bodström om den kaffefläckiga vägen till justitieministerposten

3:59 min

En dag för femton år sedan hände det. Thomas Bodström blev kallad på anställningsintervju hos statsministern. Men den hemliga bussresan till Sagerska palatset kunde ha slutat någon helt annanstans.

Det var Pär Nuder som ringde och ställde frågan. Thomas Bodström, som aldrig ägnat sig åt politik och inte var medlem i Socialdemokraterna, tog det som ett skämt.

- Jag trodde att mina bästa kompisar skulle hoppa fram och säga "Va! Trodde du att du skulle kunna bli justitieminister?".

En tidig lördagsmorgon tog han i alla fall bussen från Nacka, med en kaffemugg i handen. Och så spillde han på skjortan.

Kunde ha slutat på Kronobergshäktet
Man kommer inte till statsministern med kaffefläckig skjorta. Det var för sent för att åka hem och byta, och för tidigt för att gå in i en affär och köpa en ny. Mc Donalds vid Slussen blev räddningen. In på toaletten, av med skjortan och tvätta.

- Jag har ofta undrat vad som skulle ha hänt om det hade kommit in en väktare när jag stod där med bar överkropp, om jag hade sagt att jag skulle träffa statsministern. Då hade jag nog hamnat på Kronobergshäktet i stället för på Sagerska, säger Thomas Bodström.

Lik i garderoben
Skjortan blev ren, anställningsintervjun gick vägen även om han själv kände att han inte gjorde så bra ifrån sig. Sista frågan var: "Du har väl inga lik i garderoben?".

- Det hade jag ju, det har väl de flesta människor som inte har tänkt att ägna sig åt politik vid tio års ålder. Men jag sa nej i alla fall, för jag tänkte att om jag dessutom ska berätta det, då är det ju kört, berättar han.

Men när det stod klart att den nye justitieministern hette Thomas Bodström, så hittade medierna ett och annat. Han hade rökt hasch som ung, och slarvat med en kontrolluppgift till skatteverket.

"Finns det mer?"
Dagen innan han skulle tillträda justitieministerposten ringde Göran Persson och ställde en fråga som känns än idag.

- Först lyssnade han på mig, sen blev det bara tyst och så sa han en väldigt obehaglig mening: "Finns det mer?" De orden kan få mig att må dåligt än idag. Men det var en bra träning att vara med om den här mediala explosionen, säger Thomas Bodström.