"Rejvkommissionen" läggs ned

2:24 min

En era går i graven i höst när tidigare rejvkommisionen, nuvarande ungdomssektionen hos Länspolisens narkotikarotel, läggs ned.

Arbetet med ungas narkotikabrott ska nu flyttas fullt ut till de nya lokalpolisområdena.

– Ungdomssektionen har gjort ett fantastiskt bra arbete men vi har varit ganska få. Medborgarna ska egentligen bara märka av en förbättring av verksamheten, säger Fredrik Näslund som var chef över narkotikaroteln fram till årsskiftet.

Det som startade som ett uttalat sätt att bekämpa drogerna inom Stockholms nya rejvscen på nittiotalet visade sig bli ett långlivat flaggskepp inom Stockholmspolisen. Sen starten 1996 har gruppen rapporterat in över tusen narkotikabrott om året och fått mycket uppmärksamhet i medierna.

En av arbetsmetoderna har varit att ta in misstänkt påtända ungdomar för blod- och urinprov och träffsäkerheten i urvalet har ibland ifrågasatts. Gruppen har JO-anmälts sex gånger - senast 2013.

Enhetschefen Mikael Jeppson hos samarbetspartnern Maria Ungdom på Socialförvaltningen i Stockholm menar att en styrka har varit att man kunnat hitta unga som inte förekommit hos polisen eller socialtjänsten tidigare.

– De har stått bakom väldigt mycket bra arbete vad det gäller upptäckt av unga precis när de har börjat med narkotika istället för när de redan gått in i ett missbruk, säger Jeppson.

Men nu splittras alltså ungdomssektionen med sina 25 poliser upp och det blir de 17 nya lokalpolisområdena som ska ta över ansvaret för narkotikarbetet mot ungdomar helt och hållet.

En polis som jobbar i ungdomssektionen kallar nedläggningen för en "katastrof" och menar att ett samlat grepp och kunnande i länet nu går förlorat. Men ungdomssektionens samverkansmetoder med socialtjänst har redan börjat sprida sig.

– Det som har hänt de senaste åren är att vi börjat arbeta med lokala polisgrupper i både söderort, västerort och city där man arbetar på liknande sätt. Enligt det som vi kallar MUMIN-modellen alltså samverkan mellan polis, landsting och socialtjänst, säger Mikael Jeppson.

En ironisk detalj i sammanhanget är att samtidigt som gamla rejvkommisionen ska läggas ned öppnar den legendariska och omtvistade raveklubben Docklands i Nacka upp på nytt för första gången sen 2002 i augusti i samband med musikfestivalen Dans Dakar. Polisen hoppas på ett bra samarbete.

– Jag drar på smilbanden lite och tycker att det låter spännande och kul. Och förhoppningsvis kan vi inom polisen samarbeta på ett bra sätt när det gäller öppnandet av Docklands, säger Fredrik Näslund.