Sista dag för rättegång om sprängningar mot bostadsbolag

2:44 min

Rättegången om de tre bombdåd som förstörde bostadsbolaget Victoria Parks lokaler på Rosengård i Malmö i vintras avslutas i Malmö tingsrätt i dag. En 20-årig man har erkänt att en av sprängningarna var en hämnd mot bolaget.

Bakgrunden till rättegången är att fastighetsvärden Victoria Park ville vräka tre familjer, bland annat på grund av sönernas kriminella beteende. Bolaget fick rätt mot familjerna i hyresnämnden men när målet överklagades till Svea hovrätt godkändes bara vräkningen av 20-åringens familj. 

Två dagar efter hovrättens dom, den 23 november förra året, brändes ett miljöhus med soptunnor ner på Herrgården. Den 20, 21 och 24 december sprängdes Victoria Parks kontor med dynamit.

När rättegången om sprängningarna inleddes erkände 20-åringen att han låg bakom både branden och sprängningen på julafton och att det handlade om hämnd mot bostadsbolaget. 

– Det finns ett utbrett missnöje, inte bara från min man och hans familj utan från flera familjer i området, säger advokat Mikael Nilsson, som företräder 20-åringen. 

Kontoret som sprängdes ligger i bottenvåningen på ett nio våningar högt hyreshus på Herrgården. Enligt Neela Frisell som är åklagare i målet var det bara tur att ingen skadades. 

– Det är bara lyckliga omständigheter som inte de tilltalade själv råder över som gör att ingen kom till skada eller att det inte blev värre skador, säger Neela Frisell. 

Det är sex män i åldern 16 till 39 år som har åtalats, bland annat för grov allmänfarlig ödeläggelse. Men det är bara 20-åringen som enligt åklagaren har varit med vid alla händelserna. Förutom sprängningen på julafton och branden, som han erkänner, förnekar både han och de andra att de är skyldiga. 

Samtidigt som rättegången inleddes den 8 juni inträffade två skottlossningar på Herrgården. Polisen utreder om syftet kan ha varit att påverka rättegången. En man som är släkt med 20-åringen är misstänkt för mordförsök vid en av skottlossningarna, men förnekar brott. 

Enligt åklagaren Neela Frisell har vittnen hört av sig och varit tveksamma. Alla hade ändå vittnat fram tills igår då en kvinna som blivit kallad aldrig dök upp. Inför dagens förhandling är det oklart om hon kommer.

– Vad jag vill minnas är det här vittnet inte ett av dem som hörde av sig i det läget av utredningen, säger Neela Frisell. 

Det är bara ett av vittnena som faktiskt har sett några av de åtalade vid Victoria Parks kontor, det är vid sprängningen på julafton. I övrigt är åklagarens bevisning sms och avlyssnade telefonsamtal. Polisen har också hittat rester av ett ämne som kan kopplas till dynamit på 20-åringens skor och i kläder hos en av de andra åtalade. 

Mikael Nilsson som försvarar 20-åringen tycker inte att han bör fällas för ett så grovt brott som allmänfarlig ödeläggelse.

– Man måste beakta att ingen person har kommit till skada. Huset har heller inte fått allvarliga skador, annat än att just fastighetskontorets lokal har blivit förstörd. Då påstår jag att det är ett skadegörelsebrott, i och för sig grovt och det ska han ha fängelse för, säger Mikael Nilsson.