Malmö

Stor u-båtsglädje i Malmö

2:37 min

Idag har Saab landat en stororder värd 8,6 miljarder. De ska bygga två nya ubåtar till svenska försvaret och vidareutveckla två äldre ubåtar. Det kan leda till många nya jobb i Malmö och Karlskrona och på Saab Kockums i Malmö var glädjen stor bland ingenjörerna.

– Det känns ju fantastiskt roligt, på en skala ett till tio så är det definitivt tio, säger Henrick Olofsson, sektionschef för Conceptual Design på Kockums Malmö.

I Malmö arbetar cirka 300 ingenjörer med att rita och utveckla ubåtar som sedan byggs på varvet i Karlskrona. De har väntat länge på beställningen, vissa av ingenjörerna har arbetat med projektet med A26-ubåten i olika former i mer än tio år. Men idag skrevs kontraktet under. Saab ska bygga, testa och leverera två A26-ubåtar till den svenska marinen och parallellt ska de rusta upp två äldre ubåtar i Gotlandsklass. Det kommer att bli nyanställningar och en arbetsintensiv höst på Malmö Kockums.

– Vi kommer ta tag i den här utmaningen nu med att designa och bygga ubåten. Det blir mycket att göra, men vi har förberett oss. Vi har redan fått många fler medlemmar och det blir ännu fler, säger Johan Jensen, vice ordförande i Akademikerföreningen på Kockums Malmö.

Saabs vd Håkan Buschke talar om 100-tals jobb i Malmö och Karlskrona, under förutsättningen att A26-ubåten också exporteras utomlands. Bland de länder som behöver förnya sina ubåtsflottor finns bland andra Kanada, Polen och Norge.

– Vi kommer att vara med och försöka ta de kontrakten. Nu är vi ett av de få länderna i världen som nyutvecklar nästa generations ubåt så vi kommer att ha den färskaste, bästa och mest kostnadseffektiva tekniken så vi tror att vi har goda möjligheter, säger Håkan Buschke.

A26 ska bli en mycket robust ubåt som tål starka stötar och är lätt att navigera i alla slags vatten. Den ska också bli mycket svår att upptäcka, tack vare modern smygteknik. De militärer som kommer att sitta i ubåtarna djupt nere under vattnet, kommer vara väl dolda.

– Ubåten är i världsklass och ska klara att hålla sig dold för alla möjliga sensorer, säger Johan Jensen.

Idag har SAAB landat en stororder. De ska bygga två nya A26-ubåtar till försvaret och även vidareutveckla två äldre ubåtar. I Malmö och Karlskrona kan detta leda till många nya jobb. Bland ingenjörerna på Saab Kockums i Malmö är glädjen stor.