Saudiska kvinnor kör motorcykel i nytt spel

1:35 min

I ett mobilspel under utveckling kämpar saudiska kvinnor mot makthavarna i ett korrupt arabiskt imperium. Den saudiske prinsen Fahad al-Saud ligger bakom.

I mobilspelet Saudi Girls Revolution kör abaya-klädda kvinnor motorcykel i ett postapokalyptiskt landskap.

Det är den saudiske prinsen Fahad al-Saud, barnbarn till den saudiarabiska kungens bror, som ligger bakom spelet. Han har startat spelföretaget Na3m som står för New Arab Media, men som också är ordet för "Ja" på arabiska.

I det nya spelet (som är under utveckling) har en grupp unga saudiska kvinnor uppdraget att kämpa mot de tyranniska makthavarna i ett korrupt arabiskt imperium. Det är sent 2000-tal och ett världskrig över naturresurser har dödat tre fjärdedelar av jordens befolkning. Den enda staden som inte drabbats av kriget är Riyadh, Saudiarabiens huvudstad.

Spelföretaget säger sig vilja göra spel som kan bidra till samhällelig förändring. Men de är noggranna med att på sin hemsida förklara att spelet Saudi Girls Revolution handlar om att belysa sociala frågor, inte politiska. Enligt företaget har ett mobilspel där saudiska kvinnor kör runt på motorcykel och kämpar mot ett korrupt arabiskt imperium, alltså ingenting med politik att göra.

Na3m har kontor i Jordaniens huvudstad Amman och i Köpenhamn.