Socialsekreterare: Barnen far illa när ärenden blir liggande

4:24 min

Sollefteå kommun har Lex Sarah-anmält sig själv till Inspektionen för vård och omsorg eftersom man inte anser sig klara sitt uppdrag. Tio ärenden som rör familjer som inte fungerar saknar handläggare.

Senaste året har anmälningarna ökat i Sollefteå om familjer som inte fungerar och utsatta barn som kan behöva tas om hand. I slutet av maj fanns 37 ärenden som tagit mer än fyra månader att utreda samtidigt som tio ärenden saknar handlägare helt.

– Anmälningarna har ökat med kanske hundra procent. Under sista halvåret har vi varit tvungna att omhänderta barn mycket mer än förut, berättar socialsekreteraren Svenerik Eriksson.

Han tar emot inne på sitt arbetsrum. Men det får gå fort säger han för han ska precis iväg och omhänderta ännu ett barn akut, en 12-årig pojke, och placera honom i en helt annan familj, i ett familjehem.

– Det har varit rätt mycket föräldrar som har missbrukat. Vi verkar ha fått missbruk bland unga vuxna, runt 25 år som har små barn, konstaterar socialsekreterare Svenerik Eriksson.

Högen med orosanmälningar om att barn kan fara illa i sina familjer växer. Så pass att förvaltningen nu alltså har anmält sig själv till IVO.

– Det är väldigt otillfredsställande. Man får säga nej till saker som man egentligen behöver jobba med. Det tar rätt mycket psykiskt att göra det, säger Svenerik Eriksson.

Man vet ju att man överger barn, men man vet inte vad som händer när ärendet ligger.

Vad måste du säga nej till?

–Vi försöker ta det som är allra mest akut förstås, men det är väldigt vanskliga prioriteringar, säger Svenerik Eriksson.

Vi kan inte veta, men vi tror inte att några barn har farit illa, sa den socialdemokratiska ordföranden i utskottet för vård och omsorg, Åsa Nilsson, i morse i P4 Västernorrland. Socialsekreteraren Svenerik Eriksson menar att barnen visst far illa.

– Det är uppenbart att de gör. När vi inte gör det vi är skyldiga att göra så är det barnen som får ta smällen - och föräldrarna också. De får inte heller den hjälp de ska ha, säger Svenerik Eriksson.

Man jobbar sent på kvällarna. Det är mycket övertid.

Akademikerförbundet SSR, som är fackförbundet för socialsekreterare ser allvarligt på situationen i Sollefteå kommun.

– Vi ser att situationen är allvarlig. Arbetsgivaren har försökt rekrytera personal. Det vi ser som viktigast är att försöka behålla den personal som finns, säger Jerker Forslund, ordförande för Akademikerförbundet SSR.