"Nya KD-ledaren tar strid med SD"

Tuffa tag mot islamister är den senaste ingrediensen i Ebba Busch recept för att rädda Kristdemokraterna, kommenterar Tomas Ramberg.

Förslaget att de som stridit för islamistiska organisationer ska kunna dömas till livstid för landsförräderi, även om de inte ens är svenska medborgare, är det mest drastiska av de "åtgärder för att stoppa fundamentalism" som partiet presenterade idag.

De etablerade partierna i Danmark har gjort det, Storbritanniens premiärminister David Cameron har gjort det och nu gör Ebba Busch Thor det också i Sverige.

Möter växande framgångar för nationalistiska partier med ett budskap om skärpt invandringspolitik, minskade flyktingbidrag och hårdare tag mot brottslingar med utländska rötter.

Kristdemokraterna har inte antagit Sverigedemokraternas politik. Långt därifrån.

Sverigedemokraterna skulle till exempel aldrig föreslå skatterabatt för nyanlända flyktingar.

Men den lista av samhällsproblem Ebba Busch lyfter under sitt premiärframträdande i Almedalen kunde lika gärna varit Jimmie Åkessons lista.

IS, invandringen, försvaret, familjen och kritik mot identitetspolitik.

På sitt twitterkonto skickar Kristdemokraterna ut en affisch där en beslutsam Ebba Busch flankeras av parollerna "Döm dem för landsförräderi, Neka dem återinträde i Sverige, Dra in deras pass".

Det är tydligt att den nya KD-ledaren tar strid med Sverigedemokraterna men också Moderaterna om de konservativa väljarnas gunst.

Ebba Busch Thor kommer att få höra samma invändning som mött andra europeiska politiker som försökt möta nationalistiska strömningar på liknande sätt.

Att höja tonläget i frågor som väljarna förknippar med Sverigedemokraterna riskerar att gynna SD mera än det egna partiet.

Flera av förslagen kommer säkert att anammas av andra partier. Folkpartiet har redan applåderat.

Men Kristdemokraterna, som var först av Allianspartierna med att föreslå en striktare invandringspolitik, tar med dagens utspel täten även i grenen IS-bekämpning.

Den väg mot höger som påbörjades redan under Göran Hägglunds sista år som partiledare fick ytterligare skjuts av den nya KD-ledaren idag.