Kommentar: Busch Thor går till attack mot halmgubbar

21 min

Ett seriöst och oerhört allvarligt tal, eller rent av ett ”kulturkrigstal”, menar våra kommentatorer efter Kristdemokraternas Ebba Busch Thors första tal i Almedalen.

– Jag tyckte det var intressant. Hon ägnade rätt mycket plats åt hyfsat marginella frågor där hon kunde markera sin konservativa- och antikvoteringsinställning. Det här med identitetspolitik är trots allt något som främst grälas om i kulturkretser såhär långt, kommenterar Ekots Tomas Ramberg.

– Det kanske kan ses som ett försök att göra det Göran Hägglund gjorde med ”verklighetens folk”. Talet om identitetspolitik kanske kan ses som ett försök att mucka gräl med rätts sorts motståndare. Det stämmer in i hela raden av ämnen hon tar upp, för det är en konservativ lista. Det är migration, försvar, hårdare straff för islamiska fundamentalister, familj och motstånd mot kvotering. Hon fortsätter Hägglunds högersväng, men tar den ytterligare ett snäpp, säger Ramberg.

– Om jag skulle sätta ett epitet på talet blir det ”kulturkrigstalet”. Hon letar efter en halmgubbe - en låtsasfiende som egentligen inte finns men som passar henne, kommenterar Karin Pettersson, Aftonbladet oberoende socialdemokratisk.

– Jag problem med en del av förslagen som jag uppfattar som rent populistiska och inte riktigt genomarbetade. Hon vill dels förbättra integrationen, men landar i att hon vill gå från permanenta till tillfälliga uppehållstillstånd. Det säger de som kan frågorna att det skulle leda till en försämrad integration. Hon lägger ett förslag som i praktiken försämrar integrationen, säger Pettersson.

– När det gäller asylpolitiken är förslaget om tillfälliga uppehållstillstånd från början ett förslag från Göran Hägglund, men det går bara inte ihop för mig, kommenterar Elisabeth Sandlund från tidningen Dagen, kristen.

– Att både säga att vi ska vara bäst, och samtidigt säga att vi ska försämra, det går inte ihop. Jag tror att många kristdemokratiska så kallade kärnväljare är oerhört engagerade i flyktingfrågan på ett praktiskt och konkret plan. Jag tror de reagerar mot detta, säger Sandlund.