Mörkhyade namnges inte

1:38 min

Är du en mörkhyad person från Afrika söder om Sahara och figurerar i svensk dagspress är det mycket liten sannolikhet att du får ditt namn utskrivet om texten handlar om bistånd - bara 13 procent var namngivna, enligt biståndsorganisationen We Effect.

När det gäller de vita personerna i samma artiklar som biståndsorganisationen We Effect undersökt, hade hela 93 procent fått sina namn utskrivna.

– Det här spelar roll i hur målgruppen i den svenska befolkningen ser på afrikanska människor. De blir en slags rekvisita till texter om fattigdom, säger Ola Richardsson, kommunikationschef på We Effect, till Ekot.

Den här bilden som ges i tidningen, hur tror du den tas emot av läsarna?
– Den slår fast någonting som påminner om situationen vi hade i Sverige förr i tiden när männen namngavs och kvinnorna inte.

Därför väljer nu We Effect att anmäla 25 svenska dagstidningar till Pressens Opinionsnämnd

Organisationen har genomfört undersökningen de senaste åren och berättar att siffrorna stadigt har legat på samma låga nivåer, de är tillochmed marginellt sämre i den senaste undersökningen. Man har granskat över 1200 artiklar som handlar om bistånd.

Kritiken riktar sig mot svensk dagspress, kvällpressen däremot sköter sig enligt We Effect. Organisationen som vill lyfta frågan är själva skeptiska till att de 25 anmälningarna kommer leda till någon fällning. Inte heller allmänheterns pressombudsman, Ola Sigvardsson, finner det troligt att anmälningarna kommer leda till någon fällning.

– Det är tveksamt att anse att det är kränkande om någon inte har blivit namngiven, säger han.

Ola Sigvardsson menar att den nya tidens webbpubliceringar minskat det globala avståndet och publicisterna därför måste vara mer sparsamma med sina namnpubliceringar än före internet. Däremot tror han inte att det är anledningen till att det är så få namnpubliceringar på mörkhyade personer från Afrika söder om Sahara.

– Det finns säkert exempel på slarv, slentriantänkande och andra förklaringar till att de inte blir namnpublicerade, avslutar han.