Bara 15 länder klarar FNs mödra- och barnmål

1:49 min

Lilla Linda från Kambodja är bara en dag gammal och skriker hjärtskärande när hon får sina första vaccinationssprutor på BB på ett regionsjukhus några timmars bilfärd nordost om huvudstaden Phnom Penh. Hon har haft tur som fötts just här.

Kambodja är ett av bara 15 länder i världen som kommer att lyckats få ned mödradödligheten med tre fjärdedelar och barnadödligheten med två tredjedelar på 25 år, visar Världshälsoorganisationens sammanställning. 179 länder kommer inte klara det.

I en del stater som till exempel Sverige är redan mödra- och barnadödligheten så låg att förbättringspotentialen inte är så stor, men flera andra rika länder som Estland, Israel och Polen hör till de som kommer att nå målen. Det dör en handfull mammor vid förlossningen och drygt 300 barn före fem års ålder i Sverige årligen.

På BB i Kambodja vet Lindas mamma, nyförlösta risbonden Lay Sineng vad som är allra viktigast nu för att dottern inte ska bli sjuk.

– Jag ska gå regelbundet till barnavårdscentralen med henne och amma under minst ett halvår, säger Lay Sineng.

På Världshälsoorganisationen anser man att det trots allt är glädjande att mödra- och barnadödligheten sjunkit i snitt till hälften globalt. Många länder har vaknat upp och satt in rätt åtgärder under de senaste åren, men bara 15 av världens 194 länder klarar alltså de ambitiösa målen som skulle vara uppnådda i år, säger Dr. Flavia Bustreo på WHO.

– Det är inte tillräckligt för att nå målen, men det har skett stora framsteg, säger dr. Flavia Bustreo som leder WHOs arbete kring mödra- och barnhälsa.

De största utmaningarna framöver för en majoritet av världens länder enligt WHO är att rädda överviktiga mammor som dör i graviditetsdiabetes. Dessutom att få ned antalet spädbarn som inte klarar sin första levnadsmånad, vilket ofta hänger samman med mammans ohälsa under graviditeten.

Hör ett längre reportage om Indiens barn- och mödravård