EM-guld till Sverige och "Vigge"

0:48 min

Sverige, med västeråsaren Victor Nilsson Lindelöf i truppen är efter dramatik mästare i U21-EM för första gången. EM-titel bärgades sent på tisdagskvällen efter en nagelbitande straffläggning mot Portugal i finalen.

– Det är så underbart. Jag kan inte förklara. Det är helt sjukt, vi har vunnit EM-guld, säger Victor Nilsson Lindelöf kort efter slutsignalen.

0-0 efter 120 minuter innebar straffläggning – där Sverige stod som mästare efter 4-3.

Patrik Carlgren blev stor svensk hjälte då han tog två straffar i straffläggningen, varav den avgörande från Portugals stora stjärna William Carvalho i den sista straffomgången.

Dessförinnan hade John Guidetti, Isaac Kiese Thelin, Ludwig Augustinsson, Abdulrahman Khalili (miss) och Victor Nilsson Lindelöf stegat fram i för att ta straffarna framför den stora tillresta svenska klacken på Eden Stadion i Prag.

– Jag har inga problem att lägga en straff. Jag har ganska bra nerver och är lugn i mig själv så det var bara att gå fram. Jag visste redan var jag skulle lägga den så det var inga problem, säger "Vigge".

Och när Carlgren räddade den sista?

– Helt sjuk! Jag blev så jävla glad. Det är enormt. Nu blir det väl fest.

Portugal inledde finalen i ett furiöst tempo och skapade jättelägen den första kvarten. Ricardos avslut vid straffområdesgränsen smet decimetern utanför Carlgrens stolpe, och minuter senare skruvade Sergio Oliveira en frispark i ribban.

Det såg tungt ut, men Sverige reste sig och jobbade sig in i matchen med ett organiserat och disciplinerat försvarsspel. Och man började även att skapa framåt. 

I den andra halvleken var det Sverige och framför allt John Guidetti som hade de stora chanserna. 

Nästan liggandes på gräset vek han ett halvvolleyskott på en tillbakanick av Isaac Kiese Thelin precis över ribban. Och med bara minuter kvar kom han fri från kanten – men José Sa stod för en räddning i världsklass när han hängde kvar med handen och parerade avslutet.

Förlängningen var näst intill en transportsträcka till straffläggningen. Lagen ville framåt, men var tröttkörda. Portugiserna kanske mer, i alla fall mentalt sett, än Sverige.

När det stod klart att straffläggning väntade sa Radiosportens expert Håkan Mild:

– Portugals förbundskapten Rui Jorge tar sig för pannan och gillar inte det här riktigt. De svenska ledarna peppar spelarna och sprider energi. Det här ser bra ut.

Och experten fick rätt. Efter stensäkra svenska straffar – med undantag för Khalilis straff som räddades – var Portugals stora stjärna William Carvalho tvungen att sätta Portugals femte straff.

Carlgren slängde sig åt höger och kunde styra bollen bort från mållinjen. Saken var klar. Vilt jubel utbröt bland fansen bakom målet och bland spelarna som kom springandes mot detsamma för att fira i en stor blågul hög.

Sverige har nu för första gången vunnit U21-EM. 1992 var senaste gången man nådde final, där det i ett dubbelmöte blev förlust mot Italien.