Få latrinstationer ställer till problem

1:19 min

Från och med i år så måste båtägare, enligt lag, slänga sitt toalettavfall på anvisade platser. Lagen verkar följas men flera båtägare menar att tömningsstationerna är för få.

Sedan april är det förbjudet att slänga latrinavfall i sjön. Förbudet gäller alla fritidsbåtar, som inte är k-märkta, och gäller i alla sjöar, hav och vattendrag i Sverige. Lagen innebär att alla båtägare har en skyldighet att tömma allt toalettavfall på anvisade platser – alltså tömningsstationer, eller på land.

Lagen har väckt reaktioner bland båtägare och många tycker att det är bra att det kommer krav på att sjöarna ska hållas rena.

En av dom är Christer Brostedt som är ägare av Sjöevent i Västerås. Han menar däremot att det finns ett problem. Det finns inte tillräckligt många tömningsstationer för båtägarna.

– Om man är ute en familj på en medelstor segel eller motorbåt och man använder toaletten ombord så blir den ju full fort. Och eftersom det inte finns många ställen att tömma på längst efter stränderna så blir det ju ett problem.

I Gästhamnen i Västerås har det sedan flera år tillbaka funnits en station för latrintömning och efter att lagen trädde i kraft är den många som kommer just dit för att lämna toalettavfallet.

– Det finns ju inte på sådär jättemånga ställen och det är ju det som staden, och städerna kring Mälaren måste börja tänka till på och att man bygger ut tömningarna, säger Christer Brostedt.

Även Anderas Beijer, som är båtägare och bor i Västerås är positiv till att det kommer krav på att inte skräpa ner sjöarna. Men även han menar att tömningsstationerna inte räcker till.

– Det finns ju så otroligt få tömningsstationer så jag tror det kommer bli problem när man kommer in i hamnar en söndagseftermiddag och det kommer in tvåhundra båtar samtidigt som ska tömma. Då blir det ett problem.