Användningen av spice har minskat

0:49 min

Den tidigare mycket omtalade nätdrogen Spice, som varit populär bland unga och skördat flera dödsoffer i landet, är nu nästan helt borta i länet.

Johan Ekstam säger att det finns två anledningar till att Spice har minskat. Det ena är mediernas frekventa rapportering om drogen dödlighet, och att Spice har blivit olagligt.

– Brukarna har insett vilka stora risker man tar när man brukar Spice. Men det har inte helt upphört, men näst intill i alla fall, säger Johan Ekstam.

 Polisen har märkt av minskningen genom att de gör färre beslag av Spice-preparat.

– Det är stor skillnad om vi jämför med för ett halvår sedan, säger Ekstam.

Magnus Wallgren, alkohol- och drogsamordnare i Karlstads kommun håller med om att spiceanvändningen har minskat.

– Det är mycket glädjande. Det är en drog jag varit otroligt oroad för, vilka konsekvenserna är och det inträffade ju till slut dödsfall, så jag är mycket glad, säger han.

Dessutom är cirka 47 procent av niondeklassarna alkoholkonsumenter, vilken är den lägsta siffran sedan 70-talet. Magnus Wallgren har teorier om vad han tror det beror på.

– Föräldrar framförallt är mer restriktiva idag. Det är en del, men en annan del är nog att man är väldigt mån om hur man mår och därför inte dricker alkohol, säger Magnus Wallgren.

 Men i samband med att Spice blir allt ovanligare – så blir droger som cannabis allt vanligare i Värmland.

– Cannabis och hasch kan man odla själv. Det blir ju lättare för brukaren, om denne kan tillverka sina egna droger, säger Johan Ekstam.

Johan Ekstam menar att medierna har varit dåliga på att rapportera om cannabis.

– Över tid så blir du dum i huvudet av cannabis, det blir du. De första gångerna så ger det en ruseffekt, men sen så blir du knäpp, säger Ekstam.