
15 år sedan katastrofen i Roskilde
I dag drar Roskildefestivalen i Danmark igång. Och detta exakt 15 år sedan den stora tragedin under Pearl Jams konsert, med nio döda och 30 skadade i publikhavet. En händelse som omformade festivalkulturen och säkerhetstänket. Sveriges Radios kulturkorrespondent Lisa Bergström var på plats i Roskilde år 2000.
Vi var många glada som stod framför den orangea scenen på Roskildefestivalen.
Vi skulle äntligen få se dem. Pearl Jam. Nog var det trångt. Och lerigt. Men jag minns inte att jag tänkte på att det var något ovanligt med det.
Sen händer det.
Musiken tystnar. Sångaren Eddie Vedder ber oss i publiken att snälla snälla backa. Han sjunker ner på knä. Han tar sig för munnen. Jag ser inte hans ögon, jag kan omöjligt ha sett hans ögon, men jag minns ändå en förtvivlad blick. Något hade gått väldigt fel. Vi förstod det direkt. En iskall ilning längs ryggraden. Vi backade. Och så såg vi hur livlösa kroppar forslades fram över publikhavet mot kravallstaketet och scenkanten.
Telefonen ringde. Oroliga familjemedlemmar och långväga bekanta som undrade om jag hade sett den och den? Men en mycket proffsig sjukvårdspersonal kunde snabbt konstatera att de människor jag sökte inte var bland de skadade eller omkomna.
Sen minns jag att telefonen ringde oavbrutet.
Sen minns jag regn och blåljus.
Sen minns jag en tystnad.
Det har gått 15 år.
I år är Tali da Silva på plats i Roskilde och hennes första festivalrapport hör ni när Kulturnytt är tillbaka i etern kvart i fyra.