Allsångsproducenten om världsstjärnan: Dags att pensionera sig

3:16 min

Calle Wisborg, producent för Allsång i Gränna hamn, reagerade starkt när han såg Totos gamla sångare Bobby Kimball uppträda för en vecka sedan.

1982 slog bandet Toto igenom ordentligt med låten skivan IV. I fronten stod sångaren Bobby Kimball och hans vackra stämma spreds över hela världen. Låtar som Africa och Rosanna gjorde succé och Kimball blev ett aktat namn i musikvärlden.

Nu, 33 år senare, är Kimballs röst inte vad den en gång var. Ett klipp inspelat vid ett framträdande i Japan i juni i år florerar på nätet just nu. Där sjunger han i fel tonart hela tiden. Producenten Calle Wisborg jobbade med Kimball under Allsång i Gränna hamn förra sommaren och minns tillbaka på det besöket.

– Bobby gör fortfarande ungefär 200 spelningar om året men han borde lagt av för längesen. Vi hade honom på premiären av Allsång i Gränna hamn förra sommaren och jag älskar Toto och tycker att han är en fantastisk sångare. Jag brukar kolla lite på Youtube för att se om de gamla sångarna håller och det tyckte jag att han gjorde ett halvår tidigare.

Bobby Kimball sjöng under repetitonen i Gränna låten Rosanna. Calle Wisborg satt nedanför scenen och lyssnade på låten och det var ett framträdande som han sent kommer glömma.

– Jag har aldrig under 30 års producerande blivit så iskall som när jag hörde det. Det var något fruktansvärt. Det var en pärs, säger Wisborg.

Det hela slutade med att medlemmarna i bandet Arvingarna, som uppträdde vid samma tillfälle, fick rycka in och köra, samt att Bobbys medverkan i radiosändningen minimerades.

– Vi klippte bort alla låtar utom en. Det var inte sändbart tyvärr, avslöjar Calle Wisborg.

Se Bobby Kimballs framträdande i Japan här