2015

I hängmattan med Arkan Asaad

30 min

Arkan Asaad kan titulera sig både författare, föreläsare, och svensk mästare i Taekwondo.

– Jag är en livsnjutare, men jag kan aldrig se mig själv i spegeln om jag blundar för saker som är fel.

Jag blir berörd när jag lyssnar på Arkan Asaads romandebut Stjärnlösa nätter som släpptes 2011. Boken som han har läst in och som snart ska bli film efter ett manus som han själv har skrivit. I hängmattan talar vi mycket om vad boken handlar om, nämligen rätten att få välja sitt eget liv.

Det här är en kille med många strängar på sin lyra. Förutom författarskapet så är han en flitigt engagerad föreläsare, som genom att berätta om sin egen resa vill få ungdomar att våga stå upp för sin identitet. Han är bosatt i Stockholm, men pendlar mellan huvudstaden och Eskilstuna, där det just nu pågår ett stort byggprojekt. Han hoppas att det stora trähuset som växer fram i den lilla villaidyllen ska bli en plats att komma till då och då, precis som Ingemar Bergman gjorde då han åkte till Fårö.

– Man måste känna sig trygg i sina skor. För mig är det viktigt med grannsamverkan och att ha en bra relation med mina grannar, säger Arkan.

Arkan pluggade teater på St Eskils gymnasium i Eskilstuna, vidare har han studerat manus och regi på Stockholms filmskola. Han är flerfaldig svensk mästare i Taekwondo och snart ska han vara sommarvärd i P1, men först hör du honom här ”I hängmattan” i P4 Sörmland.