Djur plågas i onödan då Trafikverket bryter mot lagen

1:37 min

Trafikverket bryter systematiskt mot lagen då man inte anmäler viltolyckor längs järnvägen till polisen. 

När ett tåg rusar fram längs rälsen är det inte ovanligt att det kör på något vilt. Tvärtom visar forskning att det är fler viltolyckor per kilometer järnväg, än per kilometer bilväg. Men trots att det är lag på det, anmäls de flesta av olyckorna längs järnvägen aldrig till polisen.

– Vi har anat det här men inte haft några belägg för det, säger polisinspektör Göran Magnusson som är länsansvarig för de viltolyckor som inträffar i Blekinge.

Åtta av tio når inte fram
Göran Magnusson berättar att man får runt en anmälan i månaden om att något vilt blivit påkört av tåget. I själva verket är antalet betydlig högre. På tågsträckor genom länet visar Trafikverkets siffror att det förra året inträffade över 100 viltolyckor.

Anders Sjölund, som är Ekolog på Trafikverket, berättar att det är stor skillnad på antalet olyckor som sker och hur många som rapporteras till polisen.

– Jag skulle tro att skillnaden är runt 80 procent.

Vet inte om de plågas
Slarvet med att anmäla har pågått under flera år och ingen vet därför hur många djur som plågas till döds efter att ha blivit påkört av tåget.

Huvudförklaringen är enligt trafikverket att man haft problem med sitt datasystem och istället ska rapporterna göras manuellt. Men där brister det och många gånger vet man inte om djuret dog på fläcken, eller om det plågats till döds under flera dagar.

Funkar 2016
Men nu har man fått ordning på datorerna, så hopp finns om en bättring.

– Under 2015 så handlar det om att köra in systemet och efter årsskiftet ska allt fungera, säger Anders Sjölund på Trafikverket.