Allt för många kör för fort vid vägarbeten

1:45 min

Många bilister kör för fort förbi vägarbeten. Det visar hastighetsmätningar Sveriges Radio gjort runt om i landet nu i sommar. Vid de vägarbeten vi kollade hastigheten körde nästan sex av tio bilister för fort. I Gävleborgs län var det ännu fler som inte höll hastigheten.

Sveriges Radio har med hjälp av trafikorganisationen NTF varit ute och mätt hastigheterna vid 26 olika vägarbeten i landet. I Gävleborgs län gjordes mätningarna på E 16 vid Valbo köpcentrum där det nu i sommar jobbas för att lägga ett tätskikt bredvid vägen för att skydda vattentäkten.

Mätningarna gjordes under en halvtimme och resultatet från Valbo, där hastigheten är nedsänkt till 50 kilometer i timmen, är tydligt. Bilisterna kör för fort. Åtta av tio höll inte rätt hastighet.

−Det är inte bra. Vi arbetare och de som kör för fort vill väl hem till sina nära och kära. Håll nere hastigheterna så fungerar det bra, tycker vägarbetaren Anders Lundin från Vallsta.

Totalt har Sveriges Radio mätt hastigheten vid vägarbeten i landet på drygt 2500 bilar i sommar. 58 procent av dem körde för fort. 

− Man får ha respekt för bilarna. Ibland kan det vara jobbigt och ibland går det bra. Accepterar de hastighetsbegränsningarna accepterar jag trafikanterna, säger Anders Lundin.

Kan det vara svårt att acceptera bilisterna i bland?

−Det är det. Man svär åt dem och det kommer en del fula ord, konstaterar Anders Lundin som har en uppmaning till trafikanterna.

−Kör lugnt och håll nere hastigheten så vi alla kommer hem på kvällen.