DAGENS GÄST I P4 SOMMAR

Hundra procent smakgehör med Mannerström

Han är mannen som utsetts till kockarnas kock vid tre tillfällen, blivit Årets göteborgare, är avbildad på frimärke och har dessutom fått en spårvagn utkallad efter sig.

Leif Mannerström är en färgstark person som inte drar sig för att sticka ut hakan i olika frågor. Bland annat har han tagit strid för att det ska serveras godare mat på äldreboenden. 

- För mig är det så enkelt att laga god mat. Jag tycker att gamla människor förtjänar att få riktigt god och vällagad mat serverad på ett trevligt sätt. Många gånger beror den dåliga kvalitén på dåligt ledarskap och lågt intresse. Jag tycker man ska skärpa sig och inte bara skylla på dåliga resurser, säger han. 

Han har drivit prisbelönta restauranger och blivit omnämnd i Guide Michelin. 

Leif Mannerström tycker att det finns många duktiga kockar i Sverige och att man kan få mycket bra mat på restauranger här. Det finns 500 kockar av högsta internationella klass.

- Vi är väldigt bra i Sverige idag. Det har vuxit fram till viss del tack vare alla matprogram i TV.  Jag vill att politikerna ska förstå vad den goda maten och dom duktiga kockarna betyder för Sverige som turistland, säger han. 

Restaurangbranschen är en viktig arbetsgivare i Sverige. Branschen brukar ofta anses vara tuff men det tycker inte Leif Mannerström är så farligt.

- Men man måste ha ett brinnande intresse, inte tycka det är tråkigt. Det gäller ju faktiskt alla branscher.

Han har hittat på ett uttryck som han kallar "hundra procent smakgehör".

- Det är när man kan laga mat på saltkornet eller sockerkornet så att man aldrig behöver ta upp något och tillsätta. Jag har träffat några sådana kockar, bland annat min son, och det är fantastiskt, säger han.

Leif Mannerström har lämnat Göteborg och han bor numera på en gård i Tvärred, Ulricehamn tillsammans med sin fru. När han inte lagar mat så fiskar han, jagar eller går en runda på golfbanan.