Trafikinspektören: Så packar du säkert

1:28 min

Vid en del trafikolyckor upptäcker polisen att last i bilarna inte har packats säkert. Det har till och med skadat passagerare och förare. Trafikinspektören Jennianne Ahlström vet hur man packar säkert.

Jennieanne Ahlström öppnar bagaget på en av polisbilarna. Det första hon tycker att man som bilist ska göra är att ha ett lastnät i bilen och att kolla hur många kilo som bilen får lasta.

– Det viktigaste är att titta på registreringsbeviset hur mycket last som är tillåtet, annars kan det bli böter och de blir dyrare ju fler kilon som överskrider. Det gäller även takboxen, för om det är packat för mycket i den så kan det bli fel i viktfördelningen i bilen, då kan bilen bli svårstyrd. Kommer man över 100 procents överlast så ryker körkortet, och det är inte så många som vet, säger Jennianne Ahlström.

– Det viktigaste är att tänka efter innan och försöka räkna ut vikten eller använda våg.

Hon säger också att ett vanligt misstag är att folk sätter handdukar för fönstret för att skydda sina barn mot solsken, men det är en trafikfara.

– Det ska vara fri sikt genom alla fönster, det gäller även i bagaget, så att du ska helst inte packa så att du inte ser ut genom backspegeln. Till fönstret rekommenderar jag att man köper solgardiner med sugkoppar. Det är också bra att tänka på att barn som har Ipads ska ha någonstans att fästa dem. De kan vara livsfarliga om de kommer flygandes, säger Jennianne Ahlström.
Ett annat fast tips att hålla reda på är tyngst längst ned i botten, som väskor och ovanpå dem badkläder och badleksaker eller andra liknande saker.
Har man inte ett lastnät rekommenderar hon att spänna fast med spännband.

– Inne i kupén ska man inte ha några lösa föremål. De tyngsta sakerna ska inte vara i takboxen.

Hur ska man transportera en stor, hård kylväska?

– I mitten på bagaget ska man lägga den och sedan lasta mindre och lättare saker ovanpå.

– Jag vill tillägga en sak, för om du lastar mycket i bilen så öka lufttrycken i däcken, du får gärna ha i mer luft än vad som är rekommenderat i papperna på däcken. Det ökar väggreppet.

Jennianne Ahlström ser också att det är många som har sina hundar och katter lösa i bilen och de ska spännas fast.

– De ligger inte still på passagerargolvet för att du säger det, utan bur eller sele till djuren som är fastspända, säger Jennianne Ahlström, trafikinspektör.