Mordet i Midgård i Västervik

"Offret förklarade krig mot huvudgärningsmannen"

I dag inledde åklagaren sin sakframställan i morddelen i rättegången mot två bröder som misstänks ha mördat en 34-årig man i Midgård i Västervik förra året. De båda männen är från Uppvidinge kommun.

De lurade ut 34-åringen ur sin lägenhet och jagade honom genom bostadsområdet. De sköt mot honom flera gånger och sköt honom sedan i ryggen när han flydde från platsen, enligt åklagaren. Efter det slog gärningsmännen honom i ansiktet. Åklagaren vill att bröderna, förutom att de ska dömas för brottet, också ska utvisas från Sverige.

Båda de åtalade nekar till brott, enligt deras försvarsadvokater och vill inte utvisas ur landet.

Bakgrunden till mordet är att en kvinna som den misstänkte huvudgärningsmannen smugglat till Sverige behandlats illa. Kvinnnan hade tre barn som var kvar i hemlandet och åklagaren menar att huvudgärningsmannen utnyttjade det faktum att kvinnan gjorde vad som helst för att få sina barn till Sverige.

Det gjorde att han kunde förmå henne att gifta sig med honom och att han även kunde utnyttja henne sexuellt, enligt åklagaren.

34-åringen var bekant med huvudgärningsmannen och vid ett besök i Västervik berättade kvinnan om sin situation. Det blev starten på 34-åringens försök att hjälpa kvinnan.

– Han förklarade i det närmaste krig mot huvudgärningsmannen, säger åklagare Thomas Hagman.

Det gjorde att 34-åringen berättade om hur kvinnan blev behandlad och om huvudgärningsmannens människosmuggling på en sida med namnet "Drunknande drömmar".

Enligt åklagaren gjorde det att huvudgärningsmannen blev så arg på 34-åringen att han bestämde sig för att mörda honom. Han åkte till Malmö och skaffade en pistol och körde någon dag senare tillsammans med sin bror till Väsertervik för att mörda 34-åringen, enligt åklagaren.