Hotad fauna

Volontärer hjälper fjällrävsforskare med fältarbete i Härjedalen

1:24 min

I början av 2000-talet var fjällräven på väg att försvinna i den svenska fjällvärlden. Men framtiden för den lilla räven ser allt ljusare ut.


På måndag ger sig volontärer och forskare ut i trakterna av Ljungdalen i Härjedalen för att få den senaste uppdateringen om hur djuret mår.

– Jag tror säkert att det kommer bli mer än 25 kullar i år. det kan man jämföra med när vi startade runt år 2000 då vi hade två kullar, säger Anders Angerbjörn professor på zoologiska institutionen Stockholms Universitet.

Ja, det ser allt mer positivt ut för fjällräven på flera håll i Sverige.

Men det finns fortfarande stora hot mot fjällräven som skabb och isolering, rävarna lever för sig själv och sällan dyker invandrande rävar upp som kan förbättra genetiken.

Med start på måndag startar sommarens observationer av räven för att få koll på hur fjällräven i och runt Ljungdalen mår.

– Vår forskning på fjällräv bygger på att det är de långa dagarna eller nästan oändligt långa dagarna utan mörker. Vi kan jobba dygnet runt i juli. det betyder att vi utnyttjar volontärer, utnyttjar frivilliga fältarbetare som deltar i arbetet, säger han.

Det unika med årets volontärer är att fem av dem kommer har vunnit sitt volontärarbete på socialmedier och de kommer från Grönland, Kanada, Tyskland, Danmark och Sverige.

– Fungerar det här så kommer de här fem personerna få en upplevelse för livet, de kommer komma i håg det här hela livet när de är ute och fångar fjällrävasvalpar för det är en underbar situation när valpar leker på lyan och det kryllar av fjällrävar, säger Anders Angerbjörn .