Vill ha skärpta regler för arbetskraftinvandring

1:29 min

Skärpta regler för arbetskraftsinvandring behövs. Det menar justitieminister Morgan Johansson som nu vill tillsätta en utredning för att se över bindande avtal för de som kommer till Sverige för att jobba.

– Vi har ett växande problem med att människor missbrukas på svensk arbetsmarknad och många av dom är arbetskraftsinvandrare och i en särskilt utsatt position och utredningen kommer att se över den här situationen, säger Morgan Johansson.

Hur stort är problemet?

– Jag skulle säga att det är ganska stort. Det kan röra sig om tusentals människor som jobbar på väldigt dåliga villkor i olika branscher.

Fler kontroller på arbetsplatser, sanktioner mot arbetsgivare som utnyttjar arbetskraftsinvandrare och bindande avtal för de som kommer till Sverige för att jobba – det är förslag på åtgärder som justitieministern vill att en utredare ska se över.

Svenskt Näringsliv välkomnar en utredning för att ta reda på hur stort problemet är, men bindande anställningsavtal vill man inte se.

Enligt Karin Ekengren, arbetsmarknadsexpert på Svenskt Näringsliv, har hälften av de som ansökt om arbetstillstånd väntat i åtta månader innan de fått besked och var tionde har väntat i 1,5 år. Något som gör det svårt att skriva avtal.

– Det blir väldigt svårt när arbetsgivaren inte vet när man ansöker hur lång tid det kan ta innan man får ett besked och  man vet inte ens om den här personen kan börja jobba i Sverige, säger Ekengren.