Inga påföljder efter Trafikverkets lagbrott

1:08 min

Även om det handlar om ett lagbrott blir det knappast någon påföljd då Trafikverket inte rapporterar viltolyckor längs järnvägen till polisen.

Sedan tre år tillbaka har Trafikverket varit skyldiga att rapportara in viltolyckor till polisen. Men enligt myndighetens egna uppskattningar har runt 80 procent av olyckorna aldrig rapporterats.

Larmet fastnar
I många fall har lokföraren larmat trafikledningen, men sedan har ärendet fastnat. Polisinspektör Göran Magnusson, som är länsansvarig för de viltolyckor som inträffar i Blekinge, är kritisk till hur Trafikverket sköter rapporteringen, men han tror att det är lönlöst att peka ut någon ansvarig.

– Nej det blir nog jättesvårt, lokföraren har tagit sitt ansvar och det viktiga är att försöka få till en bättring framöver. 

Dagsböter
Annat är det om du som privatperson kör på exempelvis ett rådjur. Har du mobiltelefon med täckning ska olyckan rapporteras in med en gång annars handlar det om ett lagbrott. Och följderna ja de är tydliga.

– Då blir det dyrt! Det handlar om dagsböter och stannar många gånger på mellan fem och tio tusen kronor beroende på inkomst, förklarar Göran Magnusson.