
Flera unga som gör fetmaoperation fortsätter må dåligt
Nästan hälften av alla personer under 18 år som gjort en Gastric bypass-operation mådde psykiskt dåligt före operationen och nästan 20 procent mådde fortfarande dåligt efter ingreppet visar en ny studie.
– De kunde ju skrika fetto och tjockis efter mig. Det var väldigt jobbigt och folk sa till mig att ingen skulle bry sig om jag dog, säger 16-åriga Moa Andersson.
Hon opererades i februari i år efter att ha vägt 123 kilo och varit mobbad under hela grundskolan. Hon är även en av de som fått göra en gastric bypass-operation, trots att hon är minderårig. Operationen kan idag genomföras på personer under 18 år men bara om de ingår i någon form av studie eller av andra undantagsskäl.
Största studien hittills
Studien är den hittills största uppföljningen i världen av psykisk hälsa hos personer under 18 år som genomgått en Gastric bypass-operation. Totalt har 88 personer mellan 13 till 18 år opererats i Göteborg och ingått i studien. Forskarna har undersökt hur personerna mådde före operationen och sedan följt upp och undersökt patienterna ett respektive två år efter ingreppet.
Forskarna är bekymrade
I studien framgår att cirka 80 procent av personerna mår lika bra eller bättre efter operationen, vilket kan jämföras med att omkring hälften mådde psykiskt dåligt före ingreppet. Men studien visar även att en relativt stor grupp personer fortfarande hade påtagliga symptom på psykisk ohälsa två år efteråt – något som bekymrar forskarna.
– 19 procent av ungdomarna menar att de har symptom som vid en depression och 13 procent menar att de har svåra depressionsymptom. Det är långt fler än vad man förväntar sig om man tittar på andra studier där man har följt vuxna som har blivit opererade, säger Kajsa Järvholm, psykolog vid barnöverviktsenheten Region Skåne i Malmö och doktorand på institutionen för psykologi vid Lunds Universitet.
Hon förklarar att depressionsymptom exempelvis kan vara att man har dålig ork, mycket negativa tankar, störningar i sömn och koncentrationssvårigheter.
– Det som gör oss extra oroliga är att man vet att det finns en liten ökad risk för självmord efter fetmakirurgi, berättar hon.
Vården behöver lyfta frågan
I dag träffar väldigt få personer över 18 år en psykolog före eller efter operationen, till skillnad från de minderåriga som opereras. Kajsa Järvholm menar att de ungdomarna får rätt stöd. Hon anser även att vården behöver lyfta frågan kring psykisk ohälsa hos unga personer som genomgår fetmakirurgi, vilket även den nya studien pekar på.
– I Sverige finns det väldigt lite stöd kring psykisk hälsa. Både före och efter operationer till människor som genomgår fetmakirurgi. Jag tror att det som krävs är att man erbjuder mer psykologisk uppföljning och att man erbjuder ett annat psykosocialt stöd före och efter kirurgin, säger hon
För Moa Anderssons del så mår hon i dag mycket bättre efter operationen och beskriver sig som en gladare person.
– Prova kläder är just nu jätteroligt och ställa mig på vågen gör jag gärna. Jag mår jättebra och mitt självförtroende har höjts jättemycket, säger hon och fortsätter:
– Det är väldigt skönt att ha en psykolog, jag tror inte att jag hade mått så bra utan psykologen, förklarar hon.
Fakta om Gastric bypass
– Är en typ av magsäcksoperation där läkare gör en liten ficka av magsäcken för att koppla bort den större delen av den, för att maten ska därmed gå snabbare till tarmen. Detta gör att en person kan äta mycket mindre mängd mat och syftet är att gå ner i vikt.
– Görs inte på personer som är under 18 år, om det inte handlar om en studie eller annat undantag.
– Genomförs på personer med BMI över 40 eller personer med BMI mellan 35 till 40 som har en sjukdom kopplad till svår övervikt och fetma.
Källa: Kajsa Järvholm, Psykolog vid barnöverviksenheten hos Region Skåne i Malmö samt doktorand på institutionen för psykologi vid Lunds Universitet.