
Stort intresse för att återskapa klitoris
Sedan i vintras kan kvinnor som könsstympats få sin klitoris återskapad genom en ny operation. Hittills har sex kvinnor opererats och över tjugo står i kö.
– Jag vill se ut som alla andra kvinnor, jag vill ha en vanlig vagina, normal vagina, det är det som jag är ute efter, säger en av de kvinnor som står på kö, och som vi valt att kalla Mariam.
Inte tillräckligt stympad
Hon stympades två gånger i hemlandet Somalia, först när hon var sex år gammal och sedan en gång till, när hon var tolv år, eftersom hennes mamma inte tyckte att hon blev tillräckligt stympad första gången.
– De har tagit bort allt och sen sytt ihop, tagit bort klitoris och blygdläppar, innerläppar och sen sytt ihop uppifrån och ner, tills det är ett litet hål där man kan kissa.
Kan få hjälp
Men trots att Mariam har utsatts för den värsta formen av könsstympning, så fick hon höra av läkaren att operationen kan hjälpa henne.
– Han visade bilder på folk som har gjort det och som innan såg ut exakt som mig och sen efteråt på 3D-bilder och det såg jättebra ut. Jag var jättenöjd och om det kommer att se ut så är jag nöjd.
Nöjd med resultatet
Metoden med klitorisrekonstruktion går ut på att lyfta fram den del av klitoris som är kvar efter en könsstympning. Klitoris är ett långt organ och oavsett hur omfattande stympningen varit, så finns det alltid någon del kvar, som går att rekonstruera, enligt Hannes Sigurjónsson, den kirurg som utför operationerna på Karolinska sjukhuset i Solna. Sedan i januari har han utfört sex operationer och hittills är han nöjd med resultatet.
– Alla har fått bättre känsel i klitoris och fått fram klitorisvävnad och fått bättre känsel i den, och de som led av urinvägsbesvär har också fått förbättringar, så funktionella förbättringar och resultat har varit bra.
Stort intresse
Tekniken utvecklades för omkring tio år sedan av en fransk läkare och utförs sedan dess på ett fåtal kliniker i världen; i Paris, Barcelona, Amsterdam, Kalifornien, Burkina Faso, och nu Sverige.
Hannes Sigurjónsson är kirurgen som utför operationerna på Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm och han säger att intresset varit stort sedan metoden lanserades här i januari.
– Intresset har varit stort, vi har fått intresseförfrågningar både härifrån Stockholms län, men även från andra län i Sverige och till och med utomlands ifrån, från grannländerna Norge och Danmark och även från Storbritannien.
Utan remiss
Tanken är att den som vill göra operationen ska få en remiss från sin närmaste kvinnoklinik, men de flesta av Hannes patienter, har kommit på så kallad egenremiss; De har sökt sig direkt till honom.
För många könsstympade är det känsligt och jobbigt att gå till en gynekolog. Många saknar förtroende för vården och är inte nöjda med bemötandet. Mariam gick först till kvinnokliniken, men fick inte någon remiss, som hon önskade:
– Nej, jag fick ingen remiss, jag skulle tänka på saken och ha lite kontakter med min egen kropp och... Ja.. Onanera...
För där handlade det bara om hur det kändes när man har sex?
– Ja, det var lite mer sexundervisning än något annat och jag fick fyra månader att tänka på saken och kontakta dem efteråt om jag fortfarande ville göra det.
Men för Mariam handlade det inte om sexlust eller orgasmer. Hon ville få tillbaka det som de tagit ifrån henne och se ut som alla andra. Och hon hade bestämt sig.
– Jag vet inte ens hur det känns att få orgasm, jag vet inte om jag någonsin haft det, anledningen till att jag vill göra det här är att jag vill se ut som alla andra kvinnor, jag vill ha en normal vagina, det är det jag är ute efter, och få känslor kanske är jättebra, ännu mera känsla, det vore bra.
Vad hoppas du med operationen?
– Jag vill ha tillbaka min kroppsdel som är borta och jag vill se normal ut, framförallt vill jag se normal ut, som en vanlig kvinna, det är det jag vill, säger Mariam, som egentligen heter något annat.