Hemlös måsunge skapar problem

3:24 min

På P4 Västs bakgård i Uddevalla har det de senaste dagarna trippat runt en liten måsunge. Men vad ska man göra när en unge hoppat ur sitt bo?

I närmare bestämt tre dagar har den lilla måsungen befunnit sig på bakgården till radiohuset. För dem som jobbar i huset har måsmamman visat sitt missnöje genom att skrika och dyka mot dem som varit på bakgården. 

– Måsföräldrarna skriker aggressivt och ibland släpper de också en bajs när nån kommer nära ungen, säger biologen Jan Uddén, P4Västs naturexpert.

Enligt Jan Uddén är det väldigt vanligt just nu att man hittar fiskmåsungar i stan som hoppat ur sitt bo.

– De flesta fågelungars strategi är att lämna boet så fort som möjligt. Fiskmåsungar till exempel hoppar konsekvent ur boet innan de kan flyga, säger han.

Oftast plockar vi upp fågelungar helt i onödan enligt Jan Uddén. Måsföräldrarna är sällan långt borta och flyger ner och matar sin unge när det behövs.

– Fågelcentralen blir överösta med fågelungar som inte är övergivna eller skadade, säger Jan Uddén.

Vad ska man göra då?

– Ligger fågelungen olämpligt till kan man flytta på den till ett skyddat ställe. Det är ingen fara med att ta i en fågelunge, föräldrarna överger den inte. Alla ungar har ett eget tiggläte så att föräldrarna kan hitta den, säger Jan Uddén, biolog och P4 Västs naturexpert.