#bankbrist

Politikerna oense om lag kring bankernas kontanthantering

1:05 min

Ulla Andersson (V) vill tvinga bankerna att hantera kontanter genom lagstiftning. Men finansmarknadsminister Per Bohlund (MP) är skeptisk.

I dag gick P4 Gävleborgs stora granskning av de svenska bankerna i mål med en debatt om att de flesta banker inte längre vill hantera kontanter över disk.

Ulla Andersson, vänsterpartistisk riksdagsledamot från Gävleborgs län, tycker att bankerna genom lagstidning ska tvingas hantera kontanter.

– Det är rimligt att människor som sätter in sina pengar på banker själva får bestämma över hur de pengarna ska hanteras, det vill säga om man vill ha de i kontanter eller inte, säger Ulla Andersson.

Finansmarknadsministern Per Bolund (MP) tycker också att det är viktigt att människor känner att de kan välja själva hur de vill hantera sin ekonomi, men tror inte att enbart en lagstiftning skulle lösa någonting.

– Det är lätt att tro, särskilt när man är i opposition, att lagstiftning skulle lösa alla problem. Jag tror att man måste jobba med många olika åtgärder, säger Per Bolund och pekar på att regeringen haft en dialog med bankerna och myndigheter som hantera dessa frågor.