Äldre får nattlig kameraövervakning i Kramfors

0:58 min

Kramfors kommun ska ersätta nattliga tillsynsbesök hemma hos äldre med en kamera som riktas mot sängen.

Vad tycker du? Är det okej med en kamera i sovrummet? Diskutera i kommentarsfältet!

Det handlar i grunden om en besparing inom Kramfors kommuns BAS-nämnd (Bistånds-, arbetsmarknads- och sociala servicenämnd).

Vid förra sammanträdet fattade man beslut om kostnadssänkningar på omkring sex miljoner kronor för nästa år. Två av miljonerna hämtas in genom tekniska lösningar, varav kameratillsynen är en.

Jonne Norlin (S) är ordförande för BAS-nämnden och säger att han själv var mycket skeptisk när förslaget om kameratillsyn kom upp men att han nu ser många fördelar.

Många gånger när personal åker ut för att titta till den enskilde och se att allt står bra till så råkar man väcka personen ifråga. Det kan ibland hända mer än en gång per natt och många känner sig störda. Om vi istället sätter upp en kamera riktad mot sängen och sedan kommer överens om när och hur många gånger vi filmar eller tar bilder under natten så kan man ändå få samma trygghet men man slipper att bli störd.

Kameraövervakningen ska vara helt frivillig lovar Jonne Norlin. Han säger att det idag kanske finns ett 30-tal som skulle kunna komma ifråga och även om bara var tredje säger ja till kamera så är det en besparing.

Flera kommuner i Sverige har redan infört tillsyn via kamera och är nöjda, säger han.

Men Väinö Lundmark som är ordförande för PROs samorganisation i Kramfors är tveksam. Han tycker att det är en större trygghet om det kommer en människa.

Många äldre sover också väldigt lätt och vaknar ändå många gånger på natten så störningen är inte så stor, tycker han. Han ser även integritetsproblem med en kamera.